/ - FOTO: PRT SC/X
06/02/2024 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Poljoprivrednici traktorima krenuli ka Rimu: "Bez seljaka nema hrane"

Protesti u Francuskoj i Njemačkoj su utišani, ali se otvaraju nova žarišta u drugim dijelovima EU

Italijanski farmeri koji protestuju zbog prekomjerne birokratije i jeftinog uvoza iz zemalja van EU krenuli su u ponedeljak u konvojima traktora ka Rimu dok su seljački demonstranti u sjevernoj Italiji šetali sa kravom ulicama Milana.

Seljaci iz jakih poljoprivrednih regiona poput Toskane krenuli su na jug do glavnog grada, noseći italijansku zastavu i rukom ispisane natpise koji upozoravaju da „bez seljaka nema hrane“.

Oni planiraju da se okupe na periferiji Rima uoči daljih protesta planiranih kasnije tokom nedelje.

- Otišli ​​smo u Rim da suočimo političare sa našim problemima i riješimo ih - rekao je toskanski farmer Davide Rosati.

Oni se žale da je njihova proizvodnja potkopana jeftinijim uvozom iz područja van Evropske unije kao što je sjeverna Afrika, poskupljenjem goriva i posljedicama mjera EU koje imaju za cilj zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promijena.

Protesti u Francuskoj i Njemačkoj su utišani, ali se otvaraju nova žarišta u drugim dijelovima EU. Ljuti seljaci ponovo su u ponedeljak blokirali holandsko-belgijski granični prelaz između Mastrihta i Liježa.

U Milanu, italijanskoj finansijskoj prestonici, mala grupa seljaka povela je kravu sa sobom na protest ispred kancelarija regionalne vlade Lombardije, stvorivši nesvakidašnji prizor u dijelu grada kojim dominiraju moderne višespratnice.

Italijanski farmeri takođe traže vraćanje mjera olakšice za porez na dohodak uvedene 2017. godine, koju je vlada izbacila iz zakona o budžetu za 2024. godinu.

Tokom posjete Japanu u ponedeljak, premijer Đorđa Meloni rekao je da je Italija učinila više da podrži svoje poljoprivrednike nego neki od njenih suseda iz EU.

- Naravno, uvijek ima prostora za napredak i uvijek sam spremna da saslušam zahtjeve naših ključnih radnika - rekla je ona, piše Blic.

Ona je istakla da je njena vlada zadržala subvencije za gorivo za poljoprivrednike i povećala sredstva koja se izdvajaju za poljoprivredu u planu oporavka posle kovida sa pet na osam milijardi evra.

Proteste farmera u Italiji predvode brojne pojedinačne grupe, a ne glavni italijanski poljoprivredni lobi “Coldiretti”, koji ima bliske veze sa vladom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:59