/ - FOTO: PRINTSCREEN
03/09/2023 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Uhapšen jedan od najbogatijih Ukrajinaca, optužen za pranje novca

Ovaj preduzetnik se smatra jednim od oligarha koji su nakon raspada SSSR-a 1991. godine stekli ogromno industrijsko bogatstvo, što im je dalo izuzetan politički i ekonomski uticaj

Ukrajinski sud juče je odredio dva mjeseca pritvora tajkunu Igoru Kolomojskom zbog sumnje na prevaru i pranje novca, što je iznenadni potez protiv jednog od najmoćnijih ukrajinskih oligarha. Pritvaranje Kolomojskog, koji je pod američkim sankcijama i koji je podržao predsjednika Vladimira Zelenskog na izborima 2019. godine, dolazi u trenutku kada Kijev želi da dokaže da se bori protiv korupcije čak i u vrijeme rata.

Advokati Kolomojskog izjavili su da će uložiti žalbu na presudu, dovodeći u pitanje njenu zakonitost, kao i da neće da plate kauciju od skoro 14 miliona dolara kojom bi se osiguralo njegovo puštanje na slobodu, prenijela je Radio Sloboda. Nakon saslušanja u Okružnom sudu u Kijevu kasno u subotu, televizijski snimci pokazuju kako Kolomojskog, jednog od najbogatijih ljudi Ukrajine, odvode u plavoj trenerci.

 

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) najavila je juče ujutru slučaj protiv Kolomojskog, objavivši fotografije na Telegramu na kojima se vidi kako mu službenici obezbjeđenja daju dokumenta na potpis.

"Utvrđeno je da je od 2013. do 2020. godine Kolomojski legalizovao pola milijarde grivna (14 miliona američkih dolara) tako što ih je izvukao u inostranstvo koristeći infrastrukturu banaka pod njegovom kontrolom-  saopštio je SBU. Kolomojski je prethodno odbacio sve optužbe na njegov račun.

Ovaj preduzetnik se smatra jednim od oligarha koji su nakon raspada SSSR-a 1991. godine stekli ogromno industrijsko bogatstvo, što im je dalo izuzetan politički i ekonomski uticaj. Uoči rata, Zelenski je odlučio da im podšiša krila zakonom po kojem se moraju registrovati i ne miješati se u politiku.

Rat je oštetio njihovu moć jer su unosni industrijski kompleksi teško oštećeni na jugu i istoku zemlje, a njihovi televizijski kanali se emituju putem centralizovanog signala. Zelenski negira da je Kolomojski imao bilo kakav uticaj na vladu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:42