/ - WWW.ATVBL.COM
27/09/2023 u 16:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više zemalja EU traži mjere protiv Srbije ako se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks

Više zemlja članica Evropske unije traži uvođenje mjera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na sjeveru Kosovu, gdje je grupa naoružanih i maskiranih lica otvorila vatru na kosovsku policiju kada je ubijen jedan policajac, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, u utorak uveče je održan sastanak Komiteta za politiku i bezbjednost koji čine ambasadori država članica EU gdje se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu, u svjetlu napada 24. septembra u Banjskoj.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na tom sastanku su mnoge zemlje iznijele stav da treba da se preduzmu mjere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja na teritoriju Kosova koje je pronađeno tokom policijske akcije.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks.

Zemlje članice su sastanku osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak, spomenuli su da su ambasadori nekih država članica zahtijevali da EU ima "balans" u pristupu Kosovu i Srbiji.

Prema navodima RSE, izvori su potvrdili da je tokom diskusije na sastanku izražena puna podrška izaslaniku za dijalog Lajčaku sa zahtjevom da se nastavi proces dijaloga i implementacije dogovora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:39