Lapid / - ФОТО: ТВИТЕР
06/11/2022 u 23:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijer Izraela pozvao na jedinstvo poslije Netanijahuove pobjede na izborima

Nema ’nas i njih’ samo nas. Apsolutna većina građana ove zemlje vjeruje u vladavinu prava, demokratske vrijednosti i uzajamno poštovanje, rekao je on

Premijer Izraela Jair Lapid pozvao je danas na nacionalno jedinstvo nepunih nedjelju dana poslije pobjede bivšeg predsjednika vlade Benjamina Netanijahua na parlamentarnim izborima uz podršku ultradesne nacionalističke stranke.

Na komemoraciji povodom 27 godina od ubistva bivšeg premijera Jicaka Rabina, Lapid je upozorio na duboke podjele u zemlji poslije oštre izborne kampanje pred pete izraelske izbore od 2019. godine, prenosi Portal RTCG.

Lapid je, kako izgleda, mislio na stranku Vjerski cionizam čiji su lideri više puta ponavljali antiarapske i izjave protiv LGBTQ zajednice.

Ta partija je poslije izbora treća po jačini u izraelskom parlamentu (Knesetu) i očekuje se da će igrati ključnu ulugu u Netanijahuovoj vladi.

- Nema ’nas i njih’ samo nas. Apsolutna većina građana ove zemlje vjeruje u vladavinu prava, demokratske vrijednosti i uzajamno poštovanje, rekao je Lapid.

U toj prvoj izjavi od prošlonedjeljnih izbora on je naglasio da "apsolutna većina Izraelaca hoće judaizam koji ih ujedinjuje, ne judaizam koji je političko sredstvo i svakako ne judaizam koji podržava nasilje".

Netanijahuov konzervativni Likud zajedno sa Vjerskim cionizmom i dvije vjerske partije ultraortodoksnih Jevreja osvojio je 64 poslanička mandata od ukupno 120 u Knesetu na izborima 2. novembra.

Očekuje se da će te stranke obrazovati novu vladajuću koaliciju u narednim nedjeljama.

Lapidova koalicija sastavljena od osam raznolikih partija, koja je uključivala jednu arapsku stranku prvi put u istoriji Izraela, osvojila je samo 51 mandat.

Lider Vjerskog cionizma Becalel Smotrič se žalio glasačima da je "demonizovan" kao pristalica Rabinovog ubistva, koje je označio "užasnim".

Smotričev partner na izborima Itamar Ben-Gvir držao je oznaku sa haube Rabinovog automobila nekoliko nedjelja prije ubistva i govorio da se može stići do premijera kao što se stiglo do toga.

Rabina je 4. novembra 1995. godine ubio jevrejski ekstremista koji se protivio mirovnom procesu sa Palestincima.

Netanijahu je na komemoraciji povodom ubistva Rabina rekao da je poslije izbora potrebno znati kako sarađivati, te da razlike neće nestati i da je to u redu, ali se prema njima valja odnositi odgovorno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:20