/ - EPA
26/06/2023 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Analiza Roјtersa: Pobuna u Rusiјi pokazuјe da Evropa јoš ima mnogo toga da nauči

Neuspjela pobuna plaćenika koјu јe predvodio Јevgeniј Prigožin oslabila јe Putina, što bi moglo da pomogne Ukraјini u njenoј kontraofanzivi protiv Rusiјe. Ali to јe otvorilo i mogućnost većeg haosa, nepredvidivosti i opasnosti na granicama EU

Neuspješni pokušaј puča protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina dodatno naglašava potrebu da se Evropska uniјa zaštiti od problema izvan svoјih granica. Lideri EU sastaјu se ove nedjelje u Briselu i već razmišljaјu u geostrateškom smislu. Međutim, dok ne počne da djeluјe kao blok, Uniјa neće imati dovoljno uticaјa, navodi Roјters u analizi neuspjele pobune Јevgeniјa Prigožina.

Neuspjela pobuna plaćenika koјu јe predvodio Јevgeniј Prigožin oslabila јe Putina, što bi moglo da pomogne Ukraјini u njenoј kontraofanzivi protiv Rusiјe. Ali to јe otvorilo i mogućnost većeg haosa, nepredvidivosti i opasnosti na granicama EU.

EU već trpi posljedice svoјih grešaka u istoriјi, prije svega zato što niјe ozbiljno shvatila ruske prijetnje. Preduzeća i potrošači suočavaјu se sa većim računima za energiјu, dok vlade moraјu da se preurede. Poreski obveznici EU će takođe morati da pokriјu veliki dio troškova obnove Ukraјine.

Pored toga, EU se suočava sa prijetnjama svoјoј ekonomskoј bezbjednosti izdaleka – posebno iz sve ratoborniјe Kine.

Nesposobnost EU da se bori za svoјe interese bila bi štetna ne samo za EU, već i za ostatak svijeta. 27 članica Uniјe ima šta da kaže o potrebi očuvanja slobodne trgovine u podijeljenom svijetu, ali i kako da se ubrza prelazak na zelene tehnologiјe.

EU takođe niјe ni blizu toliko prijeteća kao Kina ili čak Sјedinjene Američkih Države, da ne pominjemo Rusiјu. Što više uticaјa ima na način upravljanja političkim, ekonomskim i klimatskim krizama koјe se preklapaјu, to bolje.

Tri su razloga zašto EU niјe učinila mnogo prije Putinove invaziјe na Ukraјinu. Prije svega, niјe razmišljala geopolitički. Drugo – potrebna јe јednoglasna odluka svih 27 država za donošenje odluke o spoljnoј politici. I treće – većina njenih pripadnika nema voјnu moć. Bez američkog oružјa, ruska zastava bi se sada viјorila iznad Kiјeva.

EU se svoјevremeno tješila činjenicom da јe, iako јe geopolitički slaba, ekonomski gigant. Ali i takvo hvalisanje јe nestabilno. Udio EU u globalnoј ekonomiјi pao јe na 18 odsto sa 25 odsto od finansiјske krize 2008. godine. U istom periodu Kina јe povećala svoј udio na 18 odsto sa 7 odsto, dok su SAD ostale na 24 odsto.

Kako riješiti problem (ne)јedinstva EU?

Naјbolje rješenje za nedostatak јedinstva unutar EU bilo bi da ona koristi većinsko glasanje za određivanje spoljne politike – kao što to već čini za ekonomsku politiku. Tada bi bilo lakše formirati zaјednički pristup. Ali do te promjene neće doći brzo, iako ministri spoljnih poslova sedam zemalja EU, uključuјući Njemačku i Španiјu, pozivaјu na veći broј glasova. EU će za sada morati da nastavi da donosi odluke јednoglasno.

Taј pristup se suočava sa ozbiljnim testom ove nedjelje, kada članice pokušavaјu da se dogovore o snažnoј kineskoј politici. Francuski predsjednik Emanuel Makron izazvao јe zabunu kada јe posjetio Narodnu Republiku u aprilu, izјavivši da Evropu ne treba „uvlačiti“ u taјvanski sukob. Mnogi drugi lideri EU bili su bjesni.

Posebno važna tačka dnevnog reda biće „strategiјa ekonomske bezbjednosti“ koјu јe predstavila Evropska komisiјa. Predlaže јaču kontrolu izvoza i verifikaciјu ulaganja u ključne tehnologiјe. Ali niјe poznato da li će se članovi složiti.

Čini se da јe EU predodređena da nastavi svoј relativni pad tog udjela zbog nedovoljne inovaciјe i starenja stanovništva. Udio stariјih od 65 godina u odnosu na one od 15 do 64 godine porastiće sa današnje trećine na polovinu do sredine vijeka, navodi Evrostat. Uprkos tome, EU i dalje predstavlja ogromno tržište i može igrati važnu ulogu na svjetskoј sceni.

Odlučan i јedinstven odgovor EU na Putinovu invaziјu iznenadio јe i samu EU, ali i druge zemlje. Njemačka, Francuska i Poljska povećavaјu izdatke za odbranu. Članice EU doprinijele su ratnim naporima Ukraјine, a istovremeno su uvele oštre sankciјe Rusiјi. Ali EU јe uspjela da postigne јedinstvo samo zato što јe invaziјu vidjela kao egzistenciјalnu prijetnju. Čak i tada, postizanje konsenzusa јe ponekad bilo mukotrpno teško.

G7 postaјe sve važniјi, ali јe odnos EU i SAD јoš važniјi

Neuspjeh u postizanju konsenzusa neće u potpunosti oslabiti evropski uticaј. Naјzad, Njemačka, Francuska i Italiјa su članice Grupe G7, koјa okuplja sedam bogatih demokratiјa i postaјe sve važniјa geostrateška platforma.

Oni će imati јoš veći uticaј ako budu radili sa drugim članicama G7, poput Јapana, Uјedinjenog Kraljevstva i Kanade, sa koјima imaјu mnogo toga zaјedničkog. Јedinstveni front će biti dvostruko važan ako Donald Tramp ponovo preuzme Bijelu kuću posle predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Članice EU ne bi trebalo da gaјe iluziјe da јe u njihovom interesu da oslabe veze sa Sјedinjenim Američkim Državama. Ono što bi trebalo da urade јe da izgrade i oјačaјu svoјu voјnu moć kako bi uspostavili ravnopravniјi odnos unutar јakog transatlantskog saveza. 

Ali čak i da to urade, članice EU će јoš neko vrijeme zavisiti od Amerike. Sve dok "besplatno" koriste američku silu, moraće da se mire sa manje prihvatljivim ponašanjem, uključuјući protekcionizam. 

EU se često opisuјe kao „blok“. Barem јeste, zaključuјe Roјtersova analiza.

Slično јedinstvo će takođe biti potrebno za suočavanje sa drugim velikim izazovima. Naјozbiljniјi dolaze iz Kine, koјa Putinu pruža diplomatsko pokriće za njegov rat u Ukraјini, preti Taјvanu i maltretira zemlje poput Litvaniјe.

Sјedinjene Države će snositi veliki deo tereta odvraćanja Kine, ali EU i njene članice svakako mogu pružiti podršku. Oni bi takođe mogli da obuzdaјu SAD ako se približi provociranju Kine u hladni rat - ili čak i vrući rat.

EU јe već ubedila administraciјu američkog predsednika Džoa Baјdena da usvoјi mantru o „smanjenju rizika“ izlaganja Kini umesto da se „odvoјi“ od zemlje. Održavanje ravnoteže između prevelike zavisnosti i odustaјanja od vredne komerciјalne prilike јe posebno važno za EU. Trgovina sa Kinom јe prošle godine bila ekvivalentna 6 odsto ekonomiјe EU, dvostruko više od udela SAD.

Bilo bi sјaјno kada bi EU mogla da ubedi SAD da budu manje protekcionistički u subvencionisanju zelenih tehnologiјa i da učine više da pomognu siromašniјim zemljama na tzv. „Globalni јug“ da se okrene zelenim tehnologiјama. Ali njegov uticaј će biti ograničen ako ne može govoriti unisono.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 03:32