Шарл де Гол / -интернет
14/06/2022 u 23:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Де Гол: Америчке санкције Русији изазвале дубоку економску кризу у Европи и слабе Европљане

Унук славног предсједника Француске: Сви данас препознају одговорност САД у актуелном сукобу, кобну улогу НАТО-а који се стално шири и непромишљену политику украјинске владе.

Пјер де Гол, унук првог предсједника Пете француске републике изјавио је да је нечувена и веома шокантна дискриминација руског народа због догађаја у Украјини.

Де Гол је подсјетио да је Француска са Русијом гајила пријатељске односе, као и да се његов дјед залагао за блискост са руским народом у најтежим моментима.  

„Мој деда је увијек подржавао и бранио потребу да се и у најтежим моментима историје граде и одржавају чврсти односи са Русијом. Волео је Русију. Русију волимо и моја породица и ја и њен народ, руски народ, чије право на својину се тако неправедно нарушава у целом свету“, рекао је Де Гол на пријему у амбасади Русије у Паризу поводом Дана Русије, преноси портал Спутњик.

Према његовим ријечима, ово што се дешава подсјећа га на најгора времена окупације и Вишијевског режима у Француској.

„А да ли су и умјетници и руски спортисти криви? Ова систематска и неселективна политика експропријације и дискриминације цијелог руског народа је за мене нечувена и шокантна“, истакао је он.

Како је навео, америчке санкције против Русије изазвале су дубоку економску кризу у Европи и слабе Европљане.

„Сви данас препознају одговорност Сједињених Америчких Држава у актуелном сукобу, кобну улогу НАТО-а који се стално шири и непромишљену политику украјинске владе. Украјинске власти, подстакнуте лепим обећањима, америчким и европским илузијама, спроводиле су неприличну политику према руском становништву Донбаса, умножавајући дискриминацију, пљачку и бомбардовања“, рекао је Де Гол.

Према његовим ријечима, Западњаци су дозволили Владимиру Зеленском, „његовим олигарсима и неонацистичким војним групама да упадну у вртлог рата“.

Он сматра да Американци желе да изазову нову конфронтацију Истока и Запада, чија је једина сврха да ослабе и поделе Европу, као и да јој наметну своје директиве, економију и систем.

„Санкције нису ефикасне, оне само слабе Европљане и друге народе свијета, изазивајући дубоку, системску и трајну економску кризу која већ погађа све нас – од цијене хлеба до цијене огрева и горива, као и несташица хране, сировина и индустријских метала – Американци слабе Европљане ради сопствене користи. Да ли смо заборавили да су најмање један вијек све велике финансијске кризе долазиле из Сједињених Држава?“, истакао је унук француског генерала.

Де Гол је навео да Француска и Русија треба заједно да раде на уједињењу и безбиједности Европе, у интересу Париза је одржавање добрих односа са Москвом.

„Дошао сам овде да још једном јасно и гласно кажем да је у интересу Француске да одржава добре односе са Русијом и да кажем да треба заједно да радимо на унапређењу уједињења и безбиједности нашег континента, као и равнотеже и мира у цијелом свијету“, оцијенио је он.

Де Гол је навео да би желио да француски предсједник Емануел Макрон покаже више воље и храбрости умјесто што пати од политике коју намећу САД, које га чини зависним.

„У садашњој страшној и опасној ситуацији Француска може и мора да игра главну улогу. Француска и Русија су обје ћерке Европе... Дозволите ми да цитирам генерала Де Гола: ‘Ми у Француској никада нисмо сматрали Русију непријатељем. Залажем се за развој француско-руског пријатељства и никада нисам слао нити ћу слати оружје људима који би се борили против Совјетске Русије’“, нагласио је унук Шарла де Гола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 23:12