Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
07/02/2024 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eksplozija u fabrici Votkinsk za proizvodnju raketa

Stanovnici Votkinska kazali su da se u blizini grada dogodila snažna eksplozija i na društvenim mrežama objavili video-snimke na kojima se vidi veliki plamen i masivni žuti sjaj na horizontu

Velika eksplozija obasjala je u srijedu uveče nebo u blizini Votkinska, grada oko hiljadu kilometara istočno od Moskve, u kojem se nalazi ruska vojna proizvodna fabrika.

Stanovnici Votkinska kazali su da se u blizini grada dogodila snažna eksplozija i na društvenim mrežama objavili video-snimke na kojima se vidi veliki plamen i masivni žuti sjaj na horizontu.

Navodi se da se eksplozija dogodila u fabrici mašina za gradnju Votkinsk, koja proizvodi neke od najsofisticiranijih raketa za rusku vojske, uključujući i one koje koristi protiv Ukrajine.

O eksploziji je izvijestio i TASS, koji je prenio navode agencije za hitne slučajeve koja je rekla da je u fabrici bilo "planirano testiranje raketnih motora".

- Ovo nije hitan slučaj, (već) planirani (događaj) - rekao je portparol Ministarstva za vanredne situacije, prenio je ruski državni medij.

Međutim, na internet stranici ovog ministarstva nije bilo navoda o planiranom testiranju.

Detalja o žrtvama nema.

Fabrika u Votkinsku je krajem 2023. objavila 19 državnih ugovora za proizvodnju komponenti nuklearnog oružja.

Vladimir Putin, tada ruski premijer, posjetio je fabriku 2011. U tadašnjoj objavi na portalu Kremlja je navedeno da fabrika ima 23 proizvodna pogona "za posebne namjene" te da zapošljava 250 ljudi.

image

Vladimir Putin

- EPA

Fabrika Votkinsk nalazi se 50 kilometara od Iževska, glavnog grada regije Udmurtia.

Pravi dijelove za bojeve glava za raketne sisteme Topol-M, Jars i Bulava, kao i za rakete Iskander, navodi se na portalu Kremlja.

- Vaša fabrika je jedno od vodećih preduzeća u ruskoj odbrambenoj industriji - rekao je Putin 2011. godine.

- Svi znaju – posebno vi – da je fabrika u Votkinsku jedno od ključnih preduzeća u odbrambenoj industriji Rusije. I dobiće veliku narudžbu u okviru novog državnog programa naoružanja - istakao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:25