Federalna služba bezbjednosti / - SHUTTERSTOCK
01/04/2024 u 22:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

FSB: Rasformirana „teroristička ćelija“ povezana sa napadom u Moskvi

Ruska savezna bezbjednosna služba (FSB) saopštila je danas da je rasformirala "terorističku ćeliju" u južnoj Rusiji čiji članovi su obezbijedili oružje i novac napadačima na koncentrnu dvoranu u Moskvi.

FSB je saopštio da je u nedjelju priveo četvoro osumnjičenih članova te ćelije u ruskoj provinciji Dagestan u sjevernom Kavkazu. U saopštenju se dodaje da su privedeni u Dagestanu umiješani u slanje novca i obezbjeđivanje oružja napadačima koji su napali koncentrnu dvoranu na periferiji Moskve 22. marta kada je ubijeno 144 ljudi u najtežem napadu u Rusiji u posljednje dvije decenije.

- Pritvoreni militantni su direktno učetvovali u finansiranju počinilaca terorističkog napada od 22. marta na Krokus siti hol u Moskvi i njihovom snabdevanju raznim sredstvima za terorizam - saopštio je FSB.

Kako se dodaje, jedan od privedenih priznao je da je lično donio oružje napadačima u Moskvi.

FSB je objavio video u kome jedan od osumnjičenih svjedoči da je planiran i napad na grad Kaspijsk u Dagestanu.

Obavještajna služba je dodala da je riječ o stranim državljanjima ne precizirajući iz koje su zemlje. Napadači na koncertnu dvoranu uhapšeni nekoliko sati poslije napada 22. marta su državljani Tadžikistana, u centralnoj Aziji.

Hapšenje četvoro u Dagestanu uslijedilo je poslije hapšenja četiri direktna napadača i još sedam osoba optuženih za umiješanost u napad.

Šef ruske službe bezbjednosti tvrdi: Iza napada u Moskvi stoje SAD, Britanija i Ukrajina

Ogranak Islamske države preuzeo je odgovornost za napad. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da su „radikalni islamisti“ sproveli napad ali je optužio Ukrajinu i Zapad da su uključeni, što je Kijev odlučno odbacio.

Moskovski sud odredio je danas i dva mjeseca istražnog zatvora saučesniku napadača. Jakubdžoni Jusufzoda, državljanin Tadžikistana, navodno je obezbijedio novac za smještaj napadača, prenose ruski mediji.

Antiteroristička operaciјa u Dagestanu: Privedene tri osobe

On je priveden četiri dana poslije napada i zadržan zbog odbijanja da sluša naređenja policije, ali sada je optužen za terorizam, prenose mediji. On je 10. osoba optužena u tom slučaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:54