/ - (EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL)
19/03/2024 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako je glasala ruska dijaspora u exYu: Putin od poraza do pobjede

Državljani Rusije koji su glasali na izborima za predsjednika te države u ruskoj ambasadi u Podgorici najveću podršku dali su kandidatu Vladislavu Davankovu, javili su mediji u Crnoj Gori.

Kako prenosi Radio Slobodna Europa (RSE), prema podacima ruske Centralne izborne komisije Davankov je osvojio 68,89 odsto glasova, dok je aktuelni predsednik i pobednik izbora Vladimir Putin imao 8,41 posto podrške Rusa koji žive u Crnoj Gori, prenosi N1.rs.

Druga dva kandidata, Leonid Slucki i Nikolaj Haritonov, osvojili su ispod dva odsto glasova.

Putina u Crnoj Gori podržalo svega tri odsto Rusa

RSE navodi da je Davankov pobjedio i u Srbiji, gde je imao 67,42 podrške podrške, dok je Putin osvojio 10,84 odsto glasova izašlih birača.

Putin proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima

U Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, međutim, Putin je odnio uvjerljivu pobjedu. S 88,10 odsto glasova pobjedio je u Sjevernoj Makedoniji, a u BiH je imao 77,2 odsto podrške, dok je za Davankova u BiH glasalo 15,82 odsto izašlih birača, a u Sjevernoj Makedoniji 5,71 odsto.

Vladimir Putin je u ponedeljak proglasio „rekordnu“ pobjedu na predsjedničkim izborima s 87,29 odsto osvojenih glasova. Kako je saopšteno iz ruske Centralne izborne komisije, za njega je glasalo blizu 76 miliona birača.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, boravi oko 27.000 Rusa. Ruska ambasada nije objavila koliko je glasača registrovano.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:28