Andrija Mandić / - SKUPšTINA CG
30/04/2024 u 17:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Glasanjem o rezoluciji o Srebrenici Crna Gora bi okrivila srpski narod

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da bi glasanjem za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici Crna Gora okrivila cijeli srpski narod.

On je takođe kazao i da ga interesuje šta o tome misli predsjednik Vlade Milojko Spajić.

- Povodom velikog interesovanja koje su izazvali pojedini naslovi i izjave na društvenim mrežama, moram reći da nisam čuo da je premijer Milojko Spajić saopštio da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o Srebrenici. Istina je da je to saopštio njegov sagovornik iz Berlina, ali ono što mene i cijelu javnost Crne Gore interesuje jeste šta o tome misli premijer Spajić - naveo je Mandić na mreži "X".

Mandić je kazao da Spajiću nije lako jer, kako je naveo, velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da „slušaju“.

- Znam da mu nije lako. Velike sile pritiskaju male zemlje, a one po nepisanim pravilima geopolitike moraju da „slušaju“. Nažalost, to je današnji „pravedni“ međunarodni poredak. Da stvar bude teža, on se ne suočava samo sa pritiskom spolja, već i iznutra. Čak smo imali i reakciju predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji konstatuje da Crna Gora „ima svoje stavove“ o ovom pitanju, pretpostavljam, da želi da podsjeti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada pa do izbora Predsjednika Crne Gore mnogo toga se desilo, a ne smije se zaboraviti da je srpski narod odlučio upravo te izbore - naveo je Mandić.

Crnogorski nacionalni savet u Srbiji traži od Podgorice da odustane od podrške rezoluciji o Srebrenici

On je naveo i da očekuje da Spajić pažljivo procijeni situaciju.

- Očekujem da će premijer Spajić pažljivo procijeniti ovu situaciju i voditi računa o vitalnim interesima naše zemlje i naroda koji žive u njoj. Crna Gora da nije imala poštovanje, tradiciju, svoj ponos i dostojanstvo, danas ne bi ni postojala. Glasanjem za rezoluciju, Crna Gora bi okrivila cijeli srpski narod - naveo je Mandić na mreži "X".

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

Ohrabruje ga, kako je kazao, to da je poslanički klub PES-a već saopštio da ne prihvataju da čitav jedan narod bude okrivljen za genocid.

- Tu njihovu odluku i jasnu poruku pozdravljamo, jer su upravo najveći svjetski i naročito jevrejski autoriteti po pitanju genocida utvrdili da se zločin u Srebrenici ne može tretirati na taj način. Ne vjerujem da premijer Spajić može prihvatiti da je sav srpski narod genocidan jer bi to značilo presudu i svim Srbima u Crnoj Gori. Presuditi velikom dijelu svog naroda bilo bi ne samo neprihvatljivo, već i moralno neodrživo. Istinski smatram da Spajić ne misli da su Srbi genocidan narod, jer ne vidim zašto bi potpisivao koalicioni sporazum o saradnji sa predstavnicima navodno „genocidnog naroda“ - naveo je Mandić i najavio da će po Spajićevom povratku iz Berlina hitno inicirati razgovore sa njim, ali i sa cijelom parlamentarnom većinom kako bi postigli dogovor koji će biti prihvatljiv za sve.

- Moramo gledati u budućnost, a ne konstantno otvarati rane iz prošlosti - kazao je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:45