Путин / - WIKIPEDIA
30/10/2021 u 16:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русиjа нормализовала економску политику

Путин jе у формату видео-конференциjе учествовао у пленарноj сједници самита Групе 20 наjразвиjениjих земаља (Г20) у Риму

Русиjа jе нормализовала своjу економску политику и буџет ће бити у суфициту, саопштио jе руски предсjедник Владимир Путин.

Путин jе у формату видео-конференциjе учествовао у пленарноj сједници самита Групе 20 наjразвиjениjих земаља (Г20) у Риму.

Према његовим риjечима, у Русиjи jе прошле године дефицит буджета порастао на четири одсто усљед огромних мjера подршке становништва, малог и средњег бизниса и здравственог система, преноси Танјуг.

То jе такође омогућило да се опорави тржиште рада.

- Ове године смо нормализовали своjу макроекономску политику, тако да ће буджет бити у суфициту. Не само да смо то постигли, него смо и пооштрили монетарну политику - рекао jе Путин.

Он jе истовремено указао на то да jе ситуациjа у земљама Г20 нешто другачиjа.

- Ако jе у периоду од 2017. до 2019. године дефицит буджета у просjеку износио 3,8 одсто бруто домаћег производа (БДП), у прошлоj години усљед пандемиjе повећао се на 11,2 одсто, а ове године, иако се смањио, и даље остаjе на прилично високом нивоу од 8,7 одсто - казао jе Путин и додао да глобална економиjа зависи од положаjа америчке привреде.

Путин jе упозорио да повећање буджетских дефицита у различитим земљама свиjета приjети високом глобалном инфлациjом.

- Прекомjерно стимулисање довело jе до опште нестабилности, раста циjена финансиjских средстава и робе на поjединим тржиштима - енергиjе, хране и тако даље. Основни узрок тих поjава jе озбиљни буджетски дефицит у развиjеним економиjама. То jе главни узрок. То ствара ризик од високе глобалне инфлациjе у средњорочноj перспективи, усљед чега не само да се повећаваjу ризици од смањења пословне активности, него се учвршћуjе и продубљуjе неjеднакост - констатовао jе Путин.

Састанак лидера Г20, 16. по реду, одржава се данас и сjутра у Риму. Због епидемиолошке ситуациjе Путин учествуjе онлине оба дана самита.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:02