rusija - Photo by Random Institute on Unsplash / - RUSIJA - PHOTO BY RANDOM INSTITUTE ON UNSPLASH
20/03/2024 u 21:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija od Njemačke traži da opsadu Lenjingrada proglasi genocidom

Rusija od Njemačke traži da opsadu Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata prizna kao genocid, a ne samo kao ratni zločin, javljaju njemački mediji u srijedu.

Mnistarstvo vanjskih poslova poslalo je njemačkom ministarstvu odgovarajuću diplomatsku notu”, prenose njemački mediji izvještaj ruske informativne agencije TASS, prenosi Aldžezira Balkan.

Kako se navodi, u pomenutoj noti se ukazuje na “kontradiktoran odnos” prema istorijskim događajima: Njemačka zločine počinjene tokom kolonijalne vladavine u Africi naziva genocidom, dok zločine nacionalsocijalista počinjene nad narodima Sovjetskog Saveza ne.

- Rusija insistira na službenom priznanju ovakvih nedjela Trećeg Reicha kao genocid -  stoji u ruskoj noti.

Tokom opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Petersburga, koji se našao u obruču Wehrmachta i njegovih saveznika 1941.-1944, koja je trajala 900 dana, život je izgubilo, prema nekim procjenama, preko 1,1 miliona stanovnika. Bezbrojni civili umrli su od gladi ili se smrznuli.

‘Užasni ratni zločin’

- Opsada Lenjingrada bila je užasan ratni zločin koji je njemački Wehrmacht nanio Lenjingradu i njegovom stanovništvu - navodi njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Navedeno je da je njemačka vlada to naglasila u nekoliko navrata i ostaje pri tom pravnom mišljenju.

Rusija Njemačkoj takođe predbacuje isplatu odštete samo jevrejskim žrtvama blokade. “Rusija u ovakvoj praksi vidi čin diskriminacije po etničkom načelu”, navodi se u diplomatskoj noti.

Njemačka ovu praksu objašnjava činjenicom da su Jevreji tokom Drugog svjetskog rata bili posebno proganjani od nacionalsocijalističke Njemačke. Odšteta ostalim građanima je, po mišljenju Njemačke, pokrivena ratnim reparacijama koje je platila nakon 1945. Kao humanitaran gest, međutim, njemačka vlada od 2019. finansira socijalnu i medicinsku pomoć za preživjele opsade u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:54