/ UNSPLASH ILUSTRACIJA
19/12/2023 u 14:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruska poslanica: Mislim da će sankcije biti ukinute prilično brzo

Ona nije isključila da bi mirovni sporazumi sa Ukrajinom mogli da obavežu Rusiju da u nekom obliku plati dio radova na rekonstrukciji

Zapadne zemlje će ukinuti sankcije Rusiji ubrzo po okončanju ukrajinskog sukoba, a trgovina će se prilično brzo oporaviti. Istovremeno, računi zemlje u stranim bankama mogu dugo ostati zamrznuti. Ovo mišljenje je izrazila poslanica Državne dume Svetlana Žurova u razgovoru za Lenta.ru.

- Mislim da će sankcije biti ukinute prilično brzo. U najmanju ruku, prodaja nafte i gasa će brzo biti potpuno dozvoljena – Zapad je izuzetno zainteresovan za to. Postepeno će se sve vratiti na staro- rekla je Žurova, prenosi Adria tv.

Ona nije isključila da bi mirovni sporazumi sa Ukrajinom mogli da obavežu Rusiju da u nekom obliku plati dio radova na rekonstrukciji.

Možda će to pokušati da učine tako što će nastaviti da zamrzavaju sredstva zemlje.

- Pokušaće da nas zadrže u ovakvom stanju što je duže moguće. A trgovina i razmjena će se vrlo brzo obnoviti. Samo računi mogu ostati dugo zamrznuti- zaključila je Žurova.

Ranije je saopšteno da su vlasti američke države Nju Džersi suspendovale primjenu svog ranije usvojenog zakona o sankcijama kompanijama povezanim sa Rusijom.

Podsjećamo i Crna Gora je takođe među zemljama koje su Rusiji uvele sankcije, ali i zamznule imovinu državljanima te države.

Tadašnja Vlada je donijela odluku bez prethodne saglasnosti suda. Zbog toga, nekadašnji Demokratski front i vlasnik i urednik portala Biznis CG, podnijeli su dvije odvojene inicijative, kojim se traži ocjena ustavnosti Vladine odluke da zamrzne privatnu imovinu za desetine ruskih državljana. Do danas Ustavni sud nije raspravljao o ovim inicijativama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:48