/ EPA-EFE/MIKHAIL METZEL,
23/08/2023 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Zavirite u Putinovu superjahtu: Ogroman bazen, heliodrom i luksuzna kabina

U junu 2023. godine obnovljena jahta stigla je iz Kalinjingrada u Sankt-Petersburg

Saradnici zatvorenog ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog objavili su snimak koja pokazuje luksuznu jahtu Grejsful za koju tvrde da pripada ruskom predsJedniku Vladimiru Putinu. Kažu da je jahta uoči početka invazije na Ukrajinu hitno prevezena iz NJemačke i da su tokom rata radovi na njoj dovršeni u Rusiji. Takođe su otkrili kako su zaobilažene sankcija za obnovu jahte, piše Nova.rs.

Navaljnov Ruski fond za borbu protiv korupcije snimak je objavio na Jutjubu. Navode da je Grejsful jedna od tri Putinove velike jahte. Kao i brodovi Olimpija i Šeherezada, Grejsful nije dizajnirana za predsednika Rusije, ali je prepravljena po njegovim željama. Prema Navaljnovom timu, ona je uređena po uzoru na Putinove stare jahte.

Šeherezada je zaplijenjena u luci Marina di Karara u Italiji, a Grejsful je „evakuisana“ prije nego što je došla pod sankcije.

Vlasnik jahte Grejsful je 19. januara 2022. naručio prevoz iz brodogradilišta u Hamburgu u Njemačkoj, iako su radovi na njoj trebalo da traju još godinu dana, a superjahta nije bila spremna za plovidbu. Tada je dotegljena u Kalinjingrad.

U junu 2023. godine obnovljena jahta stigla je iz Kalinjingrada u Sankt-Petersburg. Navaljnov tim tvrdi da se jahta trenutno nalazi na putu za Soči i da je pod posebnom pratnjom ruskih tajnih agencija.

Na palubi, gdje se nalazi i kapetanska paluba, nalaze se dnevni boravak s velikim klavirom, tri sofe i TV-om. U glavnoj spavaćoj sobi nalazi se ogroman krevet uokviren stubovima. U sobi do spavaće sobe nalazi se kabinet s posebnim telefonom i maketom jahte Šeherezade. Iz glavne kabine može se spustiti stepenicama u teretanu u kojoj se nalaze sprave američke firme Hoist. Kabine za goste i posadu nalaze se na istoj palubi. Tu je i nekoliko vodenih skutera i dva čamca.

Obnova je uključivala ponovno farbanje trupa, zamijenu helidroma i palube, postavljanje ležaljki i suncobrana, popravak namještaja, poliranje mermera, radove na liftovima, bazenu i đakuziju, opremanje nove kabine za vlasnika.

Uređenje jahte je samo 2022. godine koštalo 32 miliona dolara, odnosno 29.5 miliona eura.

Drveni proizvodi koštali su 240 miliona rubalja, što je oko 2.3 miliona eura, kauč – 4 miliona rubalja (39.000 eura), tepisi – 6 miliona (58.000 eura), stočić za kafu – gotovo 8 miliona (77.000 eura), ugradnja dva kamina na palubi – 10 miliona (97.000 eura), a bazen povezan s jahtom – 208 miliona rubalja (oko 2 miliona eura).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:04