/ RUSIJA - UNSPLASH ILUSTRACIJA
28/10/2023 u 08:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Visoka inflacija i slaba valuta: Banka Rusije podigla kamatnu stopu na 15 odsto

Centralna banka konstatovala je rast domaće potražnje koja sve više „prevazilazi mogućnosti proširenja proizvodnje roba i usluga“

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope 200 baznih poena na 15 odsto, što je jedan odsto više od onoga što su očekivali ekonomisti.

Razlozi za četvrto uzastopno povećanje kamatne stope su visoka inflacija i slaba nacionalna valuta, prenosi Capital.ba. Banka Rusije saopštila je da je inflatorni pritisak „značajno porastao“, nadmašujući njene prognoze.

Centralna banka konstatovala je rast domaće potražnje koja sve više „prevazilazi mogućnosti proširenja proizvodnje roba i usluga“.

Nakon odluke o povećanju kamatne stope, rublja je ojačala u odnosu na dolar i euro.

Rusija je za četiri mjeseca udvostručila visinu kamatne stope, koja je u julu bila 7,5 odsto. Podizanje ključne stope, prema centralnoj banci, omogućiće da se inflacija vrati na postavljeni cilj od četiri odsto u narednoj godini.

Godišnja inflacija procjenjena ove sedmice porasla je na 6,6 odsto poslije šest odsto u septembru. Centralna banka napominje da su inflaciona očekivanja stanovništva i dalje na povišenom nivou.

U kreditnom sektoru, potražnja za neobezbjeđenim potrošačkim kreditima je opala, ali je ostala velika potražnja za hipotekarnim osiguranjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:23