Dmitrij Medvedev / - (Фото EPA-EFE/Y. ZYRYANOVA/SPUTNIK POOL)
27/04/2024 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medvedev zaprijetio SAD-u: Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti

Moskva bi mogla odgovoriti na američku konfiskaciju ruskih deviznih rezervi zamrznutih na Zapadu zapljenom imovine, uključujući nekretnine i gotovinu, američkih građana i investitora u Rusiji, rekao je u subotu zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je zakon koji dopušta Bidenovoj administraciji da zaplijeni rusku imovinu u američkim bankama i prenese je Ukrajini. Kremlj je poručio da bi takav potez bio ilegalan te da bi došlo do ruske odmazde.

Kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija te su blokirali oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu. Većina se nalazi u europskim, a ne američkim financijskim institucijama.

Skupina G7 takođe razmatra što učiniti sa zamrznutom ruskom imovinom.

Medvedev, bliski saradnik predsjednika Vladimira Putina i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je u subotu da Rusija neće moći uzvratiti istom mjerom na bilo kakvo američko otimanje njezinih rezervi.

Medvedev: Sili se treba suprotstaviti silom

- Razlog je jasan – nemamo značajnu količinu američke državne imovine… Stoga odgovor može biti samo asimetričan. Zbog toga on neće biti manje bolan - napisao je Medvedev na Telegramu.

“Riječ je o izvršenju, na primjer sudskom odlukom, na imovini privatnih lica pod jurisdikcijom Rusije (novac, nepokretnosti i pokretne stvari u naturi, imovinska prava)”, dodao je, prenosi N1.

- Da, ovo je složena priča budući da su ti pojedinci obično djelovali kao investitori u rusko gospodarstvo”, rekao je Medvedev. “I garantovali smo im nepovredivost prava privatnog vlasništva. No, dogodilo se neočekivano – njihova nam je država objavila hibridni rat. Na to se mora odgovoriti - zaključio je Medvedev.

Medvedev je rekao i da je potrebno promijeniti zakon kako bi se omogućila takva zapljena imovine u korist ruske države.

Guvernerka ruske Središnje banke Elvira Nabjulina rekla je u petak da će Moskva braniti svoje legitimne interese u slučaju da njezina imovina bude konfiskovana, ali nije otkrila strategiju i taktiku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 23:48