Marija Zaharova / - (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
22/01/2024 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Švedska pokušava da ne plati kazne za zagađenje zbog oštećenja gasovoda

Nekoliko podvodnih eksplozija zabilježeno je 26. septembra 2022. godine na tri od četiri kraka gasovoda koji čine Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2

Švedska pokušava da izbjegne plaćanje ogromnih kazni za emisije zagađenja nastalih zbog oštećenja gasovoda Sjeverni tok u sabotaži, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Švedska agencija za zaštitu životne sredine donijela je ranije odluku da Švedska nije u obavezi da u svoju nacionalnu kvotu uključi 5,8 miliona tona štetnih materija koje prodiru u atmosferu kao rezultat sabotaže na gasovodima Sjeverni tok.

- Ovaj korak dokazuje da Stokholm pokušava da izbjegne plaćanje ogromnih kazni zbog toga što je iznad relevantnih normi uspostavljenih u okviru EU- navela je Zaharova, prenio je Tas.

Zaharova je istakla da se sve više postavljaju pitanja o ulozi Švedske u tom incidentu s obzirom na informacije objavljene u švedskim medijima da je spasilački brod švedske mornarice sa specijalnom opremom za podvodne operacije uspio da brzo stigne na mjesto sabotaže i dobije određene dokaze, uključujući i ostatke eksploziva.

Nekoliko podvodnih eksplozija zabilježeno je 26. septembra 2022. godine na tri od četiri kraka gasovoda koji čine Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Njemačka, Švedska i Danska su pokrenule sopstvene istrage o eksplozijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:01