Marija Zaharova / - EPA
25/05/2024 u 22:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zaharova: Za posljedice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici "ispolitizovana i antisrpske prirode" i da će za njene štetne posljedice biti odgovorne Zapadne države.

Zaharova je ocijenila da je namjera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO".

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

- Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu.

Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod prijetnjom - dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke predsjedništva BiH.

Mediji u EU: Rezolucija o Srebrenici iznuđena u podijeljenoj Generalnoj skupštini UN

- U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu - ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su "neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata" bili Ruanda i Njemačka koja je tokom Drugog svjetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovječanstva.

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o Srebrenici

- Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu htjeli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posljedice ostaju njima na savjesti - upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 13:40