Volodimir Zelenski / - INSTAGRAM
19/12/2022 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Spremamo se za sve moguće scenarije sa Bjelorusijom

Zvaničnici u Kijevu mjesecima upozoravaju da bi susjedna Bjelorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemjesečnom ratu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Bjelorusije, u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vježbe.

Zvaničnici u Kijevu mjesecima upozoravaju da bi susjedna Bjelorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemjesečnom ratu, prenosi Rojters.

-Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Bjelorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije- rekao je Zelenski posle sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

Putin danas dolazi u Bjelorusiju, nakon više od tri godine, a Kremlj je to najavio kao radnu posjetu bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

Bjelorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, dozvolila je da ruske snage koriste njenu teritoriju za napade u Ukrajini, koji su počeli 24. februara, ali se nije direktno pridružila borbama, navodi britanska agencija.

Lukašenko je više puta rekao da nema namjeru da šalje trupe svoje zemlje u Ukrajinu.

Ruske trupe koje su prebačene u Bjelorusiju u oktobru, izvešće bataljonske taktičke vježbe, javila je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, a Rojters navodi da još nije poznato kada će i gdje one biti izvedene.

Zelenski je u nedelju ponovo pozvao zapadne saveznike da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon višenedeljnih ruskih vazdušnih napada usmjerenih na energetsku mrežu u zemlji koju je zahvatila ledena zima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:06