Путин потврдио да ће се вакцинисати / -РТС
21/04/2021 u 23:02 h
Jelena NovakovićJelena Novaković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин: Нико не може да нас угрожава, а да не добије контраудар

Руски лидер поручио свијету
Руски предсједник Владимир Путин обратио се нациjи, пред посланицима Државне думе и Савјета Федерациjе, и као никад досад наjдиректниjе запријетио Западу. Путин jе упозорио да ће организатори било каквих провокациjа против Русиjе зажалити као што никад нијесу.

Говорећи о све затегнутиjоj ситуациjи у односима са Западом, истакао је да су се сви већ навикли на праксу увођења санкциjа, али да jе сада ситуациjа измакла контроли, а то су организована политичка убиства.

– Можемо мислити шта год хоћемо о Jануковичу и Мадуру, или Лукашенку, али пракса организовања државних удара и политичка убиства су нешто што jе превише, прешли су све границе – казао jе Путин.

Путин jе упозорио да Запад ниjе размишљао о Бјелорусиjи и Украjини кад су се тамо догађали политички преврати, али да увијек постоjи навика да се у свакоj прилици „хватаjу за Русиjу”.

Путин се обратио нациjи у моменту када су односи Америке, Европе и Русиjе затегнути због Украjине гдје Москва распоређуjе своjу воjску, и здравственог стања опозиционара Алексеjа Наваљног.

На годишњоj конференциjи Путин ниjе помињао Наваљног, коjи jе у затвору и штраjкуjе глађу већ три недјеље.
Русиjа не одговара на неке неприjатељске акциjе других држава, jер жели да има добре односе са међународном заjедницом и да се понаша „веома суздржано, може се рећи чак и скромно”.

– Често уопште не одговарамо не само на неприjатељске акциjе, већ и на отворену дрскост – рекао jе Путин, додаjући да трзаjу Русиjу без икаквих разлога.

Руски предсједник jе казао да Русиjа не жели да у односима „спаљуjе мостове”.

–Ми заиста не желимо да палимо мостове, али ако неко наше добре намјере доживљава као ноншалантност или слабост и сам намјерава да пресијече или чак уништи те мостове мора да зна да ће одговор Русиjе бити асиметричан, брз и оштар – додао jе руски предсједник.

Ухапшене двије блиске сараднице Наваљног, протести широм земље
Униформисани полицајци ухапсили су Љубов Собољ, блиску сарадницу руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног, написао је њен адвокат на Твитеру.

Адвокат Владимир Вороњин је додао да није јасно гдје је Собољ одведена, јавља агенција Ројтерс.

Кира Јармиш, портпаролка затвореног критичара Кремља Алексеја Наваљног, ухапшена је у близини своје куће.

До њеног хапшења долази уочи протеста планираних широм Русије, у знак подршке Наваљном, затвореном критичару званичног Кремља.

Присталице Наваљног планирају да протестују због погоршања његовог здравља у затвору, преноси агенција Ројтерс.


Он jе навео да Русиjа предлаже међународноj заjедници да размотри стратешку и глобалну стабилност.

Предсједник Русије Владимир Путин поручио је да вирус корона није поражен и да остаје главна претња.

– Ковид-19 још није поражен и представља директну пријетњу, због чега постоји потреба да се поштују неопходне превентивне мјере за спречавање ширења инфекције – поручио је руски предсједник у обраћању Федералној скупштини, посланицима Државне думе и сенаторима Савјета Федерације.

– Можемо видјети драматична дешавања у многим земљама, гдје број случајева расте. Морамо држати све области под контролом како бисмо смањили ширење вируса, како дуж наших граница, тако и унутар земље – истакао је предсједник Русије, преноси агенција Тасс.

Путин је позвао народ Русије да се вакцинише, поручујући да „нема другог пута”.

Нагласио је да је глобални здравствени систем на ивици револуције, што, према његовим ријечима, Русија не може пропустити.

У осврту на претходну годину и на вријеме пандемије, руски предсједник је рекао да је био увјерен да ће Русија превазићи све проблеме.

– Власт и друштво су били одговорни и солидарни – рекао је Путин, и додао да су руски научници у вријеме пандемије извршили пробој, направивши три поуздане вакцине против короне.

Пандемија је, према његовим ријечима, нанијела удар благостању људи и то је изазов за све земље свијета.

– Најважније је обезбиједити раст реалних прихода грађана Русије и остварити напредак у борби против сиромаштва – рекао је руски предсједник, и истовремено наложио влади да припреми систем подршке породицама са дјецом.

Најавио је да ће породице са дјецом школског узраста добити по 10.000 рубаља за свако дијете.

Како је додао, очување народа Русије је највиши приоритет, као и стратегија да се постигне стабилан раст броја становништва.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:20