Војници, војска / - фото: ISTEPHANE MAHE/POOL/AFP
10/05/2021 u 16:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворено писмо француских војника: Грађански рат се спрема у Францускоj

У документу, обjављеном у десничарском магазину Valeurs Actuelles, оптужуjе се француска влада да пружа „уступке“ исламизму, преноси ББЦ

Око 75.000 људи потписало jе отворено писмо у коjем његови творци, коjи су себе описали као припаднике млађе генерациjе воjника, упозораваjу на пријетњу од грађанског рата у Францускоj.

У документу, обjављеном у десничарском магазину Valeurs Actuelles, оптужуjе се француска влада да пружа „уступке“ исламизму, преноси ББЦ, пише Н1.

„Ради се о опстанку наше земље“, пише у тексту, коjе су воjници анонимно издали, пре него што jе наишло на подршку дјела jавности.

Француска влада jе осудила слично писмо коjе су прошлог месеца обjавили пензионисани генерали.

Министар задужен за оружане снаге Флоранс Парли тада jе рекао да ће генерали бити кажњени jер су прекршили закон коjи забрањуjе резервистима или активним воjницима да jавно изражаваjу мишљење о религиjи и политици.

Међутим, краjње десничарска лидерка Марин ле Пен, кандидаткиња за предсједничке изборе у Францускоj следеће године, пружила jе подршку, како се процијењуjе, за око 1.000 женских и мушких воjника коjи су стаjали иза тог писма.

Наjновиjи текст обjавјављен jе касно синоћ у поменутом десничарском магазину, мада ни броj нити чинови оригиналних потписника, коjи су само саопштили да су активни припадници воjске, нису познати.

Међутим, аутори писма описали су себе као припаднике млађе генерациjе воjника коjи су служили у Авганистану, у Малиjу и Централноафричкоj Републици, или су учествовали у антитерористичким акциjама на домаћем терену.

„Дали су све да униште исламизам, а ви му на нашем тлу пружате уступке“, написали су они.

У поруци се, такође, критикуjе француска влада због њене реакциjе на писмо „стариjих“ коjи су потписали прошломјесечно писмо: „Да ли су се они борили за вас да би омогућили да Француска постане пропала држава?“.

„Ако овде избиjе грађански рат, воjска ће одржавати ред на своjем тлу“, наводи се даље у писму.

„Нико не би желио ту страшну ситуациjу – наши стариjи ништа више од нас – али, да, грађански рат се спрема у Францускоj, и ви то савршено добро знате“, додаjе се.

На веб саjту Валеурс Ацтуеллес наводи се да jе више од 75.000 људи потписало писмо од када jе обjављено и постало доступно jавности.

Француска jе недавно предложила контроверзни закон као вид борбе против, како jе рекао предсједник Емануел Макрон, „исламског сепаратизма“, коjи су француски посланици усвоjили у првом читању.

Међутим, неки критичари и у Францускоj и у иностранству оптужили су владу на неправедно узима на мету ислам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:31