/ - PHOTO BY KRISNA AZIE ON UNSPLASH
09/01/2024 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Airbus blizu velike narzdžbe iz Delte

Zavisno od pregovora u posljednjem trenutku, dogovor bi mogao biti objavljen već u petak kada američki prevoznik objavi svoju zaradu u četvrtom tromjesečju

Airbus se bliži narudžbi od Delta Air Linesa za desetine širokotrupnih aviona uključujući dodatne avione A350-1000, rekli su izvori iz industrije za Reuters.

Zavisno od pregovora u posljednjem trenutku, dogovor bi mogao biti objavljen već u petak kada američki prevoznik objavi svoju zaradu u četvrtom tromjesečju, prenosi SEEbiz.

Airbus je odbio da komentariše. Delta je rekla da ne komentariše spekulacije u industriji.

Iako je prevoznik sa sjedištem u Atlanti naručio 100 aviona Boeing 737 MAX 10 2022. godine, prvenstveno je bio klijent Airbusa.

Krajem septembra firma je imala 65 Airbus A330 i 28 širokotrupnih A350-900, s obavezom kupovine još 16 svaki.

Očekuje se da će avioni s dva prolaza pomoći kompaniji da razvije svoju mrežu u Aziji i Pacifiku, koji zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropom u oporavku globalne potražnje za putovanjima nakon pandemije.

Međutim, američki vazduhoplovni prevoznici se klade na regiju kao sljedeći izvor prihoda s visokom maržom u vrijeme velikih troškova. Procjenjuje se da će u tekućem tromjesečju Delta, United Airlines i American Airlines povećati broj sjedišta na svojim letovima za regiju za više od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zračni prevoznici takođe žure naručiti nove avione kako bi obnovili postojeće flote zbog straha od nestašice u nadolazećim godinama. Airbus je prošle godine postavio industrijski rekord za bruto i neto narudžbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:30