Džulijen Smit / - FOTO: RSE
02/04/2024 u 20:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Američka ambasadorka pri NATO: Rusija godinama radi na destabilizaciji Balkana

Američka ambasadorka pri NATO Džulijen Smit izjavila je danas da se Rusija, pored ostalih hibridnih taktika, služi dezinformacijama kako bi izazvala nestabilnost u regionu Zapadni Balkan.

Smit je na onlajn konferenciji za novinare uoči sastanka ministara inostranih poslova Alijanse izjavila da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo "klasično rusko djelovanje" u kojem se koristi niz hibridnih taktika kako bi podijelila društva iznutra, promjeni pogled Evrope na taj region i kako bi odvojila "SAD od evropskih saveznika i prijatelja" iz regiona, prenosi KIM.

- Ponovo vidimo korišćenje sajber-napada, zlonamjernih sajber napada, prinude, čitavog niza alata koje Rusi koriste da destabilizuju region čemu, opet, Alijansa jako pokušava da se odupre, da stabilizuje region - navela je.

Smit dodaje da NATO na Zapadnom Balkanu funkcioniše na više kolosjeka i da je u tom regionu na "budnom oprezu " i "ostaje u fokusu".

Blinken: Zapadnom Balkanu ne treba povratak u 90-te

- Radimo sa članicama NATO-a koje su u susjedstvu, a ima ih dosta, a zatim radimo i sa Bosnom, kandidatom za članstvo u NATO-u, kao i na tekućim reformama i razmišljamo i tražimo načine da im pomognemo da modernizuju svoju vojsku, na primer. A onda radimo i sa drugim partnerima u regionu kroz postojeće partnerstvo sa Srbijom, na primjer - kazala je ona.

Ambasadorka je naglasila da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u regionu i da se veoma trudi da uradi suprotno i stabilizuje Zapadni Balkan.

- Očigledno je to povezano sa poslom koji obavljamo na praćenju ponašanja Rusije u evroatlantskom području i oko njega i blizu teritorije NATO-a i mislim da niko ne može da kaže da Alijansa gubi fokus. Naprotiv, bili su veoma fokusirani na susjedstvo (region Zapadnog Balkana) i veoma fokusirani na suprostavljanje onome što Rusi pokušavaju da urade tamo - rekla je.

Šefovi diplomatije država članica NATO-a će se okupiti u Briselu 3. i 4. aprila na redovnom ministarskom sastanku. Sastanak koji se poklapa sa 75. godišnjicom formiranja Alijanse biće prvi na kojem će Švedska učestvovati kao punopravna članica.

Ivanović na sastanku NATO ministara u Briselu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:58