Amsterdam / - WIKIPEDIA
11/02/2023 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amsterdam će zabraniti pušenje kanabisa u četvrti crvenih fenjera

Savjet je u saopštenju naveo da će pušenje džointa u javnosti u centru grada biti zabranjeno od sredine maja, dodajući da je spreman da razmotri proširenje zabrane na terase kanabisovih „kafeterija“ ako bude potrebno

Pušenje kanabisa na ulici u amsterdamskoj četvrti crvenih fenjera uskoro će biti nelegalno, objavilo je gradsko vijeće, kao dio niza podzakonskih akata osmišljenih da odvrate turističke ekscese i učine život podnošljivijim za očajne lokalne ljude, piše Gardijan.

Sa više od 18 miliona posjetilaca koji su prošle godine pretrpjeli njegove uske ulice iz 17. veka, stanovnici Amsterdama su se dugo žalili da su najprometniji djelovi centra grada, uključujući De Valen – četvrt crvenih svjetala – postali nemogući za život.

Savjet je u saopštenju naveo da će pušenje džointa u javnosti u centru grada biti zabranjeno od sredine maja, dodajući da je spreman da razmotri proširenje zabrane na terase kanabisovih „kafeterija“ ako bude potrebno.

Seksualne radnice će takođe morati da zatvore radnje u 3, a ne u 6 ujutro, dok se barovi, kafići i restorani moraju zatvarati u 2, a ne u 3 sata ujutru radnim danima i 4 sata ujutru petkom i subotom.

Prodavnice u centru grada, kojima je već zabranjeno da prodaju alkohol posle 16 časova od četvrtka do nedjelje, moraće da uklone flaše i limenke sa svojih izloga ili ih sakriju iza paravana, a strogo će se primjenjivati zabrana opijanja u javnosti.

- Stanovnici starog grada mnogo pate od masovnog turizma i zloupotrebe alkohola i droga na ulici. Turisti takođe privlače ulične dilere droge, koji zauzvrat izazivaju kriminal i nesigurnost. Naročito noću, atmosfera može postati sumorna, saopštilo je vijeće.

Amsterdamski list Het Parool nazvao je ove mjere „istorijskim”, napominjući da je Amsterdam decenijama bio poznat širom svijeta kao grad „gdje je sve bilo moguće i sve dozvoljeno – uključujući i pušenje trave na ulici”.

U skorije vrijeme, međutim, dodaje se da je „prekomjerni turizam“ učinio unutrašnjost grada nemogućom za život.

Strani turisti i domaći posjetioci „prave veliku buku, uriniraju na ulici, povraćaju i tretiraju kvart crvenih svjetala kao zabavni park, a ne stambenu oblast“.

Skoro cijelo gradsko vijeće podržava nove mjere, prenijeli su holandski mediji, koje će biti otvorene za konsultacije mjesec dana i pratiće prethodne napore da se odvrate turisti „čija je namjera da piju i loše se ponašaju“.

Politika „kloni se“ koja bi trebalo da se pokrene ovog proljeća ima za cilj da obeshrabri turiste koji posjećuju grad isključivo zbog droge, alkohola i seksa.

- Biće potrebno mnogo strpljenja, rekao je za Het Parool jedan gradski odbornik Sofjan Mbarki.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:04