/ -ANATOLIJ ANTONOV
19/12/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Antonov: Duh Sovjetskog Saveza još hara hodnicima u Vašingotnu, Hladni rat nije okončan

"Čini se da Vašington stalno mora da se afirmiše kroz rivalstvo sa Rusijom, kaže ruski ambasador u SAD

U odnosima sa Rusijom, SAD i dalje se vode logikom "Hladnog rata", smatra ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Čini se da Vašington stalno mora da se afirmiše kroz rivalstvo sa Rusijom. Izgleda da 'duh' Sovjetskog Saveza još uvijek hara hodnicima moći u američkoj prestonici, a Hladni rat uopšte nije okončan- rekao je Antonov za američki list "Njuzvik".

Prema riječima ruskog ambasadora, Sjedinjene Države su vođene osjećanjem "izuzetnosti" dale sebi za pravo da stvore oblast nestabilnosti na ruskim granicama.

Primijetio je da mnogi američki političari i dalje deluju u skladu sa "hladnoratovskim" mentalitetom i teško prihvataju "vraćanje međunarodnog prestiža Rusije" pod rukovodstvom predsjednika Vladimira Putina.

- Decenijama nakon raspada Sovjetskog Saveza, SAD su ciljano radile na stvaranju antiruskog uporišta na ukrajinskoj teritoriji. Kroz nevladine organizacije i direktnu intervenciju u političke procese u Ukrajini, Amerikanci su pomogli da čak i školska djeca osećaju neprijateljstvo prema svemu ruskom - rekao je on.

U kontekstu sukoba u Ukrajini, šef ruske diplomatske misije je primetio da Vašington ima naviku da konsoliduje društvo unutar SAD i u zapadnom taboru u cjelini oko imidža "spoljnog neprijatelja" koji podriva vrijednosti demokratskog svijeta.

- Krivica za sopstvene probleme i pogrešne procjene uvek se može prebaciti na Rusku Federaciju, ona uvijek može da se iskoristi kako bi se opravdala neviđena vojna potrošnja. Osim toga, pod izgovorom dešavanja u Ukrajini, administracija ruši obostrano korisne veze između Rusije i Evrope, čineći je potpuno zavisnom od Vašingtona - rekao je ruski ambasador.

On je naglasio da će biti potrebno mnogo vremena da se izgradi multipolarni svijet, a, kao dio tog složenog puta, Rusija i SAD moraju da poštuju snagu jedna druge.

Ranije ovog mjeseca, Antonov je rekao da bi, umjesto da eskalira trenutnu situaciju neosnovanim optužbama, Vašington trebalo da razmotri da li su njegovi odnosi sa Moskvom u skladu sa međunarodnim obavezama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:44