/ - FOTO: PEXELS
15/08/2023 u 07:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Argentina devalvirala valutu

Treća po veličini privreda Latinske Amerike je godinama u ekonomskoj i finansijskoj krizi

Centralna banka Argentine devalvirala je svoju valutu, pezos, blizu 18 odsto i povisila svoju referentnu kamatnu stopu za nevjerojatnih 21 postotni bod na 118 odsto, nakon šokantne pobjede krajnje desničarskog libertarijanca Javiera Mileija na predizborima.

Ovi potezi bili su pokušaj vlade da umiri tržišta nakon iznenađujuće pobjede argentinskog kongresmena, koja mu je donijela najveći udio glasova na predsjedničkim primarnim izborima u zemlji od otprilike 30 odsto, što je daleko premašilo predviđanja.

Tržišta su se kladila na povoljne rezultate za umjerene kandidate. Predsjednički izbori u Argentini održaće se u oktobru.

Argentinske dionice i državne obveznice u dolarima takođe su pale u ponedjeljak.

Centralna banka saopštila je u ponedjeljak da će se pezos zadržati na 350 za dolar do glasanja u oktobru.

Milei je obećao da će se riješiti centralne banke i dolarizirati argentinsku privredu. Takođe se zalagao za oštre rezove potrošnje.

Treća po veličini privreda Latinske Amerike, Argentina je godinama u ekonomskoj i finansijskoj krizi. Strane rezerve zemlje brzo se smanjuju, a inflacija se predviđa na 142,4 odsto za ovu godinu.

Argentina je na rubu svoje šeste recesije u deceniji. Milei je glasni kritičar onoga što naziva korumpiranom političkom klasom, rekavši da su čelnici zemlje bacili zemlju iz jedne krize u drugu. On vjeruje da bi zamjena pezosa dolarom mogla smiriti inflaciju, ali mnogi ekonomisti upozoravaju da bi to izazvalo finansijski haos.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:10