Ilustracija / - SCREENSHOT
14/09/2023 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Argentina: Nakon devalvacije valute, inflacija 124,4 odsto

Porast inflacije povezan je s odlukom argentinske centralne banke, koja je prošlog mjeseca, kao odgovor na iznenađujuću pobjedu krajnje desnog libertarijanca, Javiera Mileia, na primarnim izborima, snažno devalvirala nacionalnu valutu

Argentinski državni zavod za statistiku, Indec, objavio je nešto više od mjesec prije predsjedničkih izbora, da je ionako visoka inflacija u zemlji dodatno porasla.

Stopa inflacije u avgustu je na mjesečnom nivou porasla 12,4 odsto, a na godišnjem 124,4 odsto, rezimirala je izvještaj njemačka novinska agencija dpa.

Stopa inflacije u drugoj najvećoj ekonomiji Južne Amerike, koje se suočava s teškom finansijskom i ekonomskom krizom, jedna je od najviših u svijetu, prenosi SEEbiz.

Kako bi pokrila budžetski deficit, centralna banka stalno štampa svježi novac.

Ni analitičari argentinske centralne banke nijesu optimistični u pogledu budućnosti. Tako je u najnovijem mjesečnom izvještaju o tržišnim očekivanjima pogoršana prognoza rasta inflacije za ovu godinu, pa se sada očekuje da će inflacija u zemlji do kraja godine porasti na 169,3 odsto.

Ukoliko se te prognoze ostvare, Argentina će uveliko premašiti rekordnu inflaciju s kraja prošle godine, kada je iznosila 94,8 odsto.

Porast inflacije povezan je s odlukom argentinske centralne banke, koja je prošlog mjeseca, kao odgovor na iznenađujuću pobjedu krajnje desnog libertarijanca, Javiera Mileia, na primarnim izborima, snažno devalvirala nacionalnu valutu, argentinski pezo, 22 odsto.

Na predsjedničkim izborima, koji će se održati 22. oktobra, Milei će se sučiti s ministrom ekonomije Sergiom Massom iz tabora peronističke lijeve vlade i bivšom ministarkom unutrašnjih poslova Patriciom Bullrich iz konzervativne opozicione koalicije.

Sadašnji predsjednik, Alberto Fernandez, neće se kandidovati za novi mandat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 02:42