Džo Bajden / - SHUTTERSTOCK
18/03/2023 u 09:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden: Opravdane optužbe protiv Putina

On je istakao da je predsjednik Rusije očigledno počinio ratne zločine

Američki predsjednik DŽozef Bajden izjavio je da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin "počinio ratne zločine" i da je "opravdana odluka" Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da za njim izda nalog za hapšenje.

Sjedinjene Američke Države nisu članica MKS-a, koji je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje na protivzakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od kada je prošle godine počela vojna akcija Moskve u Ukrajini.

- Očigledno je počinio ratne zločine. Pa, mislim da je to opravdano. Ali stvar je u tome što to nije međunarodno priznato ni sa naše strane, rekao je Bajden novinarima i dodao da je ovo veoma snažna poruka.

SAD su odvojeno od ovog suda zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju da počinioci snose odgovornost, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. MKS je juče izdao i nalog za Marijom Lavovom-Belovom, ruskim komesarom za prava djeteta, po istim optužbama.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine tokom vojne akcije. Kremlj je juče objavio da je nalog MKS-a za hapšenje Putina nečuven i besmislen u odnosu na Rusiju, navodi Srna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:17