/ - BAJDEN - FOTO: YOUTUBE
06/10/2023 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden u novembru planira sastanak sa Si Đipingom

Veze između dviju najjačih privreda na svijetu proteklih su godina postale napete zbog niza pitanja, među kojima su i pitanja Tajvana, izvorišta pandemije covida-19, ljudskih prava i trgovinskih tarifa

Bijela kuća sprovodi planove za susret američkoga predsjednika Džoa Bajdena i kineskoga čelnika Si Đipinga u San Francisku sljedećeg mjeseca, dok dvije zemlje nastoje stabilizovati svoje odnose, izvijestio je "Washington Post".

Veze između dviju najjačih privreda na svijetu proteklih su godina postale napete zbog niza pitanja, među kojima su i pitanja Tajvana, izvorišta pandemije covida-19, ljudskih prava i trgovinskih tarifa.

"Washington Post" citirao je izjave neimenovanih američkih zvaničnika, od kojih je jedan rekao da je mogućnost sastanka "prilično velika".

- Pokrećemo proces planiranja- rekao je zvaničnik.

Sastanak će uslijediti nakon niza posjeta američkih zvaničnika Kini, poput onoga državnog sekretara Entonija Blinkena u junu, ministarke finansija Dženet Jelen u julu i ministrarke trgovine Đine Raimondo u avgustu.

Nedavno se Blinken sastao i s kineskim potpredsjednikom Han Cengom u Njujorku, a američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jiom na Malti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 01:56