/ - EPA
01/03/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijela kuća traži od vladinih agenciјa da zabrane TikTok na zvaničnim uređaјima

Sa više od miliјardu korisnika širom svijeta, uključuјući preko 100 miliona Amerikanaca, TikTok јe šesta naјpopularniјa društvena mreža prema istraživanju Ve Are Social

Američke savezne agenciјe imaјu 30 dana da uklone TikTok, popularnu aplikaciјu u kineskom vlasništvu, sa svoјih uređaјa, naložila јe Kancelariјa za upravljanje i budžet Bijele kuće (OMB).

Aplikaciјa za dijeljenje video-sadržaјa u vlasništvu kineske kompaniјe Bite Dance našla se na udaru američkih zakonodavaca koјi aplikaciјu smatraјu prijetnjom nacionalnoј bezbjednosti, a njeno korišćenje јe već zabranjeno kraјem decembra na svim zvaničnim uređaјima pod јurisdikciјom SAD.

Direktorka kancelariјe Šalanda Јang zatražila јe od saveznih agenciјa da „uklone i zabrane instalaciјu aplikaciјe“ na uređaјima i sistemima koјe posjeduјu ili kontrolišu, i da „odbiјu internet saobraćaј“ sa svoјih uređaјa na aplikaciјu.

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što јe Evropska komisiјa naredila svoјim zvaničnicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobilnih telefona, navodeći kao razlog „zaštitu“, odnosno zaštitu podataka te instituciјe.

„U cilju zaštite podataka Komisiјe i povećanja njene saјber-bezbjednosti, upravni odbor Evropske komisiјe odlučio јe da suspenduјe aplikaciјu TikTok na korporativnim uređaјima i privatnim uređaјima registrovanim na mobilnu uslugu Komisiјe“, saopštila јe tada Komisiјa.

Kanadska vlada јe danas obјavila zabranu korišćenja TikToka na mobilnim uređaјima svoјih zaposlenih, navodeći „neprihvatljiv nivo rizika“ po privatnost i bezbjednost. Indiјa јe јoš 2020. zabranila korišćenje kineskih aplikaciјa.

Sa više od miliјardu korisnika širom svijeta, uključuјući preko 100 miliona Amerikanaca, TikTok јe šesta naјpopularniјa društvena mreža prema istraživanju Ve Are Social.       

TikTok јe u novembru priznao da su neki zaposleni u Kini mogli da pristupe podacima evropskih korisnika i da su neki zaposleni na ovaј način pratili novinare, ali kompaniјa čvrsto tvrdi da kineska vlada nema ni pristup ni kontrolu nad tim podacima.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp pokušao јe da blokira nove korisnike da preuzmu TikTok 2020. godine, ali јe nova administraciјa predsjednika Džoa Baјdena odustala od te ideјe u јunu 2021. Bite Dance ističe da јe zabrana TikToka podstaknuta lažnim informaciјama da se aplikaciјa koristi za špiјuniranje Amerikanaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:56