/ - FOTO: UNSPLASH
18/02/2024 u 23:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivša zamjenica šefa NATO: Evropa bi teško mogla zamjeniti zaštitu koju nude SAD

Sada saveznici još više odgovaraju na potrebu povećanja potrošnje, ne zbog onoga što Tramp kaže, već zbog ruske invazije na Ukrajinu, kazala je ona

Bivša zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemoler izjavila je da bi Evropa teško mogla zamjeniti zaštitu koju nude SAD ako se, u hipotetičkoj situaciji, povuku iz NATO, prenosi N1.rs.

Gotemoler je za Radio slobodnu Evropu kazala da je „poziv“ bivšeg američkog predsednika Donald Trampa Rusiji da pojača agresiju na Ukrajinu „strašan i skandalozan“.

Govoreći o Kosovu, Gotemoler kaže da za uspješnu tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku mora da se fokusira na „obuku, obuku, obuku“ a da Evropa sada treba da modernizuje svoje naoružanje.

Ona je dodala da Srbija nastavlja da igra neku vrstu balansirajuće uloge, pokušavajući da pokaže neku vrstu odnosa partnerstva i saradnje sa NATO, ali, u isto vrijeme, čini se da preduzima akcije koje destabilizuju situaciju.

Ona je na pitanje da li će Tramp pokušati da izvuče SAD iz NATO, kao što je nekoliko puta upozoravao, odgovorila da je takve prijetnje upućivao više puta zahtevajući da saveznici više troše na odbranu.

- Sada saveznici još više odgovaraju na potrebu povećanja potrošnje, ne zbog onoga što Tramp kaže, već zbog ruske invazije na Ukrajinu. Kada su poslali veliku pomoć Ukrajini – koja je imala staru opremu iz doba Varšavskog pakta – uvidjeli su potrebu da svoje zalihe modernog oružja popune, najpre od američkih kompanija - kazala je Gotemoler.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:07