Entoni Blinken / - RIA NOVOSTI
15/03/2024 u 23:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blinken: Dijalog Srbije i Kosova je jedini put naprijed

Dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU je jedini održiv mehanizam i jedini put napred, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Potrebno nam je da vidimo da Kosovo i Srbija konstruktivno i u dobroj vjeri stabilizuju svoje odnose i napreduju na tom putu, da ne dižu tenzije, da se bolje koordinišu, budu transparentniji prema međunarodnim partnerima, implementiraju sve obaveze koje imaju u dijalogu - rekao je Blinken u Beču nakon sastanka sa austrijskim šefom diplomatije Aleksandrom Šalenbergom.

Najviši američki diplomata je govorio o dijalogu u Beču na dan kada je u Beogradu održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Lajčak i Vučić razgovarali su o situaciji na Kosovu nakon ukidanja dinara i nastavku dijaloga 19. marta.

Državni sekretar SAD je u Beču rekao da Amerika sa Austrijom sarađuje na mnogim regionalnim pitanjima koja su ključna i prioritetna, uključujući i Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

- Jedna od stvari koja nam nije potrebna, koja nije potrebna Evropi i posebno ljudima na Zapadnom Balkanu - je da se vrate u devedesete. Zahvaljujući angažmanu i vođstvu Austrije, krećemo se u drugom, pozitivnom smjeru u kojem Zapadni Balkan postaje integrisan u Evropu. Dijelimo viziju demokratskog, uspješnog i mirnog regiona integrisanog u ostatak Evrope - kazao je američki diplomata.

Blinken je pozdravio odluku Evropske komisije da otvori pregovore sa BiH.

- Podržavamo taj put i ohrabrujemo lidere BiH da prevaziđu podjele i sprovedu reforme na putu ka EU - rekao je američki diplomata.

U međuvremenu, u Prištini je bio zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je sa kosovskim vlastima takođe razgovarao o ukidanju dinara i drugim aktuelnim pitanjima.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Eskobar je rekao da nije uspio da ubijedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani srpske valute u Kosovo dok Evropska unija, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer eura kroz kosovski sistem.

- Premijer je rekao da je to odluka nezavisne institucije - rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa u petak, na kraju posjete Kosovu, koju je počeo 13. marta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:32