Борељ / Фото: Пресс-служба МИД РФ
20/06/2022 u 23:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Kо год жели да купује руску храну може то да чини без страха од санкција

Нема препрека, можете да послује, поручио је он

Kо год жели да купује руску храну и ђубрива може то да чини слободно и без страха од санкција, које се не односе на ове производе, поручио је је данас Жозеп Борељ.

- Наше санкције нису усмјерене на храну, ни на ђубрива. Сви који желе да купују руску храну и ђубрива могу то да раде, нема препрека. Дакле, могу да послују, могу да купују, могу да трансферишу, могу да се осигурају- рекао је шеф за спољну политику Европске уније новинарима.

Борељ је то изјавио уочи састанка министара спољних послова земаља ЕУ, посвећеног налажењу начина за деблокаду украјинског жита које стоји у црноморским лукама због војног сукоба у тој земљи.

Међутим, како преноси Раша тудеј, санкције ЕУ односе се на руско бродарство, што спречава испоруке жита и ђубрива из земље на глобално тржиште.

То је, по оцјени овог медија, довело до растуће прехрамбене кризе, при чему су цијене пшенице достигле рекордно високе нивое.

Према речима Бореља, последице кризе у Украјини постају веома опасне, не само за Украјину, већ за цио свијет.

- Морам поново да упозорим на опасност од велике глади у свијету, посебно у Африци. Рат је тај који изазива поскупљења и оскудицу енергије и хране. Подржавамо напоре Уједињених нација за деблокаду извоза из Украјине- закључио је Борељ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:17