/ FOTO ILUSTRACIJA
06/08/2022 u 15:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centralna banka Rusije želi veći otklon od eura i dolara

Centralna banka Rusije je u opsežnom izvještaju istakla da blokiranje ruske imovine zbog sankcija stvara rizike za građane i privredu pri korištenju američkog dolara i eura

Centralna banka Rusije objavila je izvještaj o razvoju finansijskog tržišta pod sankcijama, a istaknuli su da je jedan od glavnih prioriteta vraćanje stabilnosti finansijskih institucija.

Centralna banka Rusije je u opsežnom izvještaju istakla da blokiranje ruske imovine zbog sankcija stvara rizike za građane i privredu pri korištenju američkog dolara i eura, prenosi SEEbiz.

"U takvim uslovima, regulator namjerava ubrzati devalvaciju i uvešće dodatne mjere za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i eurima. Nefinansijske organizacije se podstiču da pretvaraju dolare i eure u juane i druge prijateljske valute", navodi se u izvještaju.

Među ostalim, dolar i euro su okarakterisali kao toksične valute.

"Kako bi ublažile devizni rizik, banke bi trebalo da postupno izbacuju toksične valute ravnomjerno na obje strane svojih bilansa. Regulatorne mjere koje obeshrabruju korišćenje valuta neprijateljskih zemalja takođe se mogu primijeniti na nebankarske finansijske institucije", napominju autori izvještaja.

Još u maju je ruski ministar finansija Anton Siluanov nazvao dolar i euro toksičnim valutama za Rusiju jer je njihova upotreba u zemlji ograničena nakon uvođenja sankcija.

"Zbog smanjenja transakcija s dolarom i eurom, trgovina kineskim juanom raste, a 22. jula dnevni obim trgovine kineskom valutom premašio je euro prvi put u istoriji", piše Kommersan

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:41