ЦИА, ilustracija / - РТС
21/10/2023 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CIA: Rusija potkopava povjerenje stanovništva u demokratske izbore

Operacije se, kako se navodi, sprovode putem “tajnih ili javnih“ mehanizama, a kao primjer daje se slučaj tajnog miješanja ruske obavještajne službe FSB, kada je zastrašivano izborno osoblje u kampanji jedne evropske zemlje 2020. godine. Ime zemlje nije navedeno

Rusija je upotrijebila svoju mrežu špijuna, državne medije i društvene mreže kako bi se umiješala u izbore širom svijeta, piše izvještaj američke obavještajne službe objavljenim sinoć i poslatom diplomatskom poštom u stotinak zemalja.

- Rusija sprovodi operacije sa ciljem da smanji povjerenje javnosti oko integriteta izbora -  navodi se u dokumentu koji je diplomatskim depešama poslat u stotinjak zemalja u Africi, Aziji, Evropi i Sjevernoj Americi dolazi u vrijeme visokih tenzija u odnosima između Moskve i Vašingtona oko ruske invazije na Ukrajinu.

Navodi se da su ruski akteri pokušali da podriju kredibilitet američkih predsjedničkih izbora 2020. na kojima je demokrata Džo Bajden pobijedio republikanskog kandidata Donalda Trampa koji se kandidovao za drugi mandat.

Kako se navodi „radi se o svjetskom fenomenu“.

- Naše informacije ukazuju da visoki zvaničnici ruske vlade, uključujući Kremlj podržavaju taj tip operacija uticaja i smatraju ih efikasnim - piše u izvještaju.

Prema američkoj obavještajnoj službi, Rusija je sprovela „konkretne napore“ između 2020. i 2022. godine da potkopa povjerenje stanovništva u najmanje jedanaest izbora u devet demokratskih zemalja, uključujući SAD.

Još oko 17 demokratija ciljano je „manje izrazitim“ metodama koje uključuju aktivnosti Rusije na društvenim mrežama ili preko elektronskih poruka, dodaje se u izvještaju u kome se ne navode imena zemalja.

Operacije se, kako se navodi, sprovode putem “tajnih ili javnih“ mehanizama, a kao primjer daje se slučaj tajnog miješanja ruske obavještajne službe FSB, namijenjen zastrašivanju izbornog osoblja u kampanji jedne evropske zemlje 2020. godine. Ime zemlje nije navedeno.

Ruski državni mediji povećali su „lažne navode o izbornim prevarama“ u brojnim izborima u Aziji, Evropi, na Bliskom istoku ili u Južnoj Americi između 2020. i 2021, navedeno je u izvještaju.

Moskva je takođe koristila razne platforme preko društvenih mreža i posrednih veb stranica, da izazove sumnju u izbore u jednoj južnoameričkoj zemlji prošle godine, takođe se navodi u izvještaju, ali bez imenovanja te zemlje.

- Rusija u ovim operacijama ima dvostruku dobit: želi da promoviše nestabilnosti u demokratskim društvima i da predstavi demokratske izbore kao nefunkcionalne do te mjere da daju nelegitimne vlade - objašnjava se u izvještaju u kome se i priznaju „osjetljivosti“ SAD naspram tih “prijetnji“.

U razgovoru sa novinarima u Vašingtonu, zvaničnik Stejt departmenta je tvrdio da je Moskva pojačala te operacije uticaja posle zaključivanja da su njene operacije „dezinformacija“ uspjele tokom američkih predsjedničkih izbora 2020. godine i tokom pandemije kovida-19.

- Rusija kapitalizuje na onome što smatra uspjehom za male pare 2020. u SAD i od tada pokušava da ponovi to iskustvo na svjetskom nivou. Mi zaista smatramo da su američki izbori bili katalizator - dodao je taj zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Ruska vlada nije još reagovala na ovaj izvještaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:07