Ilustracija / - FOTO: EPA
20/04/2023 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte ispod 84 dolara

Strah da će viši troškovi zaduživanja zakočiti ekonomiju i potražnju za naftom zasjenio je podatak o snažnom rastu kineske ekonomije u prvom tromjesečju, 4,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i rekordnu preradu nafte u martu

Cijene nafte pale su u srijedu ispod 84 dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 1,34 dolara nego u utorak i iznosila je 83,43 dolara, dok je na američkom pala 1,28 dolara na 79,58 dolara, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

U fokusu trgovaca i u srijedu je bila američka monetarna politika.

Čelnik kabineta američke centralne banke u Atlanti Raphael Bostic rekao je u utorak da će vjerovatno još jednom podići kamatne stope kako bi obuzdali inflaciju.

Tržišta nagađaju da će ih Fed u maju podići za četvrtinu procentnog boda, procijenivši šanse za takav potez na 85 odsto.

I zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) pomno prate inflaciju i signaliziraju da moraju nastaviti s podizanjem kamatnih stopa u eurozoni.

Strah da će viši troškovi zaduživanja zakočiti ekonomiju i potražnju za naftom zasjenio je podatak o snažnom rastu kineske ekonomije u prvom tromjesečju, 4,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i rekordnu preradu nafte u martu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:42