Ilustracija / - FOTO: PEXELS
22/04/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Depoziti smanjeni 76,2 milijarde dolara

Pad je bio većinom kod velikih i stranih institucija, no padaju i kod malih banaka

Depoziti u američkim bankama smanjili su se prošle sedmice, što ukazuje da je finansijski sistem i dalje krhak nakon niza bankrota banaka.

Depoziti su smanjeni 76,2 milijarde dolara u sedmici koji je završio 12. aprila, prema sezonski prilagođenim podacima Federalnih rezervi objavljenim u petak. Pad je bio većinom kod velikih i stranih institucija, no padaju i kod malih banaka, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

U međuvremenu, krediti komercijalnih banaka porasli su prošle sedmice 13,8 milijardi dolara na sezonski prilagođenoj osnovi. Na nekorigovanoj osnovi, zajmovi i najmovi smanjili su se 9,3 milijarde dolara.

Podaci nude mješovitu sliku. Depoziti su ponovo započeli pad nakon skoka u prethodnoj sedmici. Naglo su pale prošlog mjeseca neposredno nakon propasti Sillicon Valley Banka i drugih, a sada su na najnižem nivou od jula 2021.

Međutim, kreditiranje je poraslo drugu sedmicu zaredom, predvođeno stambenim i potrošačkim kreditima, što ukazuje da se kreditni uslovi stabilizuju.

Fed-ov izvještaj, poznat kao H.8, pruža procijenjeni sedmični agregatni bilans za sve komercijalne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ekonomisti ga pomno prate kako bi procijenili kreditne uslove nakon što je nekoliko zajmodavaca propalo prošli mjesec.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:40