/ - FOTO: UNSPLASH
19/07/2023 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Diplomatska glavobolja za SAD zbog vojnika

Američka vojska identifikovala je vojnika koji je u utorak prešao liniju razgraničenja i ušao u Sjevernu Koreju kao Trevisa Kinga

Prvi put poslije nekoliko decenija, kako se vjeruje, jedan američki vojnik nalazi se u sjevernokorejskom pritvoru.

To je slučaj koji bi mogao da izazove diplomatsku glavobolju Sjedinjenim Američkim Državama dok one, zajedno sa Južnom Korejom, pokušavaju da izvrše pritisak na Pjongjang dok ta izolovana nacija pojačava testove balističkih projektila, prenose Nezavisne.

Američka vojska identifikovala je vojnika koji je u utorak prešao liniju razgraničenja i ušao u Sjevernu Koreju kao Trevisa Kinga.

Zvaničnici kažu da je King "namjerno i neovlašteno" prešao u Sjevernu Koreju dok je obilazio zajedničku bezbjednosnu zonu, mali kompleks zgrada unutar dugačke demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja sjever i jug od završetka Korejskog rata 1953. godine.

- Vjerujemo da je on trenutno u pritvoru DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) i radimo sa našim kolegama na rješavanju ovog incidenta- saopštio je pukovnik Isak Tejlor, portparol američkih snaga u Koreji, prenio je CNN.

Pitanja je, međutim, mnogo. Neka od od najvažnijih jesu zašto je King prešao liniju i zašto ovo može da bude problematično za SAD?

King je konjički izviđač koji se pridružio vojsci u januaru 2021, a vrijeme je proveo i u službi u Južnoj Koreji. Američki zvaničnici nisu rekli koliko dugo je King bio u Južnoj Koreji, ali se u jednom trenutku suočio sa disciplinskom kaznom zbog napada i proveo je 50 dana u pritvorskom objektu.

Kako navodi CNN, nije poznato da li je King to vrijeme proveo u pritvoru Južne Koreje ili u američkom vojnom pritvoru, ali prema riječima američkih zvaničnika, u nekom trenutku nakon puštanja na slobodu su ga otpratili na aerodrom na let nazad u SAD.

Na aerodromu, Kingova pratnja nije mogla da prođe s njim bezbjednosni kontrolni punkt, a u nekom trenutku nakon toga je napustio aerodrom i kasnije krenuo u obilazak zajedničke bezbjednosne zone.

Kako navodi BBC, čini se da je njegov potez bio unaprijed isplaniran. Voditelj sjevernokorejskog podcasta Jacco Zvetsloot radio je za turističku kompaniju 2012. koja je vodila američke vojnike u zonu.

On kaže da "nema šanse da ova osoba jednog dana pobjegne s aerodroma i rezerviše neku od ovih tura sljedećeg".

Objašnjava da su za odlazak na jedno od ovih putovanja obično potrebna tri dana. Potrebno je dostaviti svoj broj pasoša i vojnu kartu Komandi UN, koja upravlja tom zonom.

"Kada sam vodio ture, morali smo da promijenimo vrijeme trajanja sa 48 na 72 sata, jer je bilo previše grešaka", kaže on.

Takođe, od pandemije virusa korona bilo je mnogo teže doći na ove ture. Tek su ih nedavno ponovo pokrenuli, a čini se da postoje samo dvije kompanije koje nude ture za strance. Da bi se ovo rezervisalo, bilo bi potrebno istraživanje i planiranje.

Vjeruje se da je King prvi američki vojnik koji je prešao u Sjevernu Koreju od 1982. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:37