Ilustracija / - EPA
30/04/2024 u 21:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Amerika se spremi za novi sukob: "Moramo obučiti ljude za rat u džungli"

Američka vojska mora da pripremi svoje vojnike za "nemilosrdne" izazove ratovanja u džungli, jer prijetnje u Indo-Pacifiku nastavljaju da rastu.

Ovo je prema novom dokumentu koji je objavilo Udruženje američke vojske (AUSA), oslanjajući se na pouke iz Drugog svjetskog rata.

Major Karl Rauh, student Visoke vojne škole i autor rada "Dobro došli (povratak) u džunglu", rekao je da tropsko okruženje ima specifičan uticaj na taktički i operativni nivo rata.

Prema Rauhu, od svih geografskih kopnenih okruženja na planeti, džungla je najdinamičnija; samo oni koji za to posebno treniraju imaju šansu da uspiju u njenim okvirima.

Tropska prašuma može biti okrutna, s obzirom na njeno ekstremno vrijeme, ograničen fizički prostor i visok rizik od bolesti.

- Uprkos tehnološkom napretku, gusto i zahtjevno okruženje džungle zahtijeva duboko razumijevanje i specijalizovanu pripremu - napisao je Rauh.

Lekcije iz prošlosti

List citira kampanju u Novoj Gvineji u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je američka 32. pješadijska divizija ušla u šumu bez odgovarajuće obučenih vojnika. Jedinica je morala da izdrži izazove okruženja, uključujući satima pješačenje u vodi do koljena da bi stigla do drugog krila.

Uprkos poteškoćama koje je tokom tog vremena predstavljalo ratovanje u džungli, general-potpukovnik Robert Ajhelberger je i dalje bio u stanju da uspješno odvede tim do njegove "prve pobjede u kopnenoj borbi u ratu".

- Pored svega što su Amerikanci iskusili u svojoj istoriji, te džungle su iskoristile nedostatak regionalnog znanja i iskustva - rekao je Rauh.

- Lekcije naučene tokom kampanje za Novu Gvineju mogle bi se primijeniti na buduće bitke - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 13:45