/ - FOTO: EPA
10/09/2023 u 23:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktor FBI: Previše je ruskih špijuna u Americi

SAD su 2018. protjerale 60 ruskih diplomata koje su SAD identifikovale kao obavještajne agente

Direktor FBI Kristofer Rej upozorio je u četvrtak da je broj ruskih špijuna koji djeluju u Sjedinjenim Američkim Državama "još uvijek prevelik", uprkos naporima da se oni izbace.

- Ruska tradicionalna kontraobavještajna prijetnja i dalje je velika - rekao je Rej u Muzeju špijuna u Vašingtonu.

- Otisak ruske obavještajne službe, a pod tim mislim na obavještajne službenike, još uvijek je prevelik u Sjedinjenim Američkim Državama i nešto sa čime se stalno susrećemo i pokušavamo da blokiramo, spriječimo i poremetimo na svaki mogući način.

Prijetnja od ruskih špijuna koji djeluju na tlu SAD-a nije ništa novo. Ali pošto su američki zvaničnici sve više vidjeli Rusiju na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom kao protivnika, tradicionalna kontraobavještajna briga koja se nekada smatrala relikvijama Hladnog rata, špijuni koji djeluju na tlu SAD (a ne sajber špijuni koji djeluju iz unutrašnjosti Rusije) ponovo su privukli pažnju.

SAD su 2018. protjerale 60 ruskih diplomata koje su SAD identifikovale kao obavještajne agente i naredile su zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, kao dio odgovora na navodnu upotrebu nervnog agensa da bi otrovala bivšeg ruskog špijuna koji živi u Velikoj Britaniji.

Rusija zapošljava ne samo "tradicionalne obavještajne službenike", već i radnike, rekao je Rej u četvrtak, navodeći državljanina Meksika koga su uhapsile američke vlasti 2020. a koji je optužen za pomaganje ruskoj obavještajnoj službi.

Prošle godine, holandska obavještajna agencija je javno identifikovala ruskog vojnog obavještajca koji je studirao na prestižnoj školi za napredne međunarodne studije Džons Hopkins, elitnom diplomskom programu koji favorizuju američko vojno osoblje, mlade diplomate i buduće špijune.

- Reći ću da su SAD tokom poslednjih nekoliko godina napravile pozitivne i značajne korake u smanjenju otiska ruskih obavještajnih službenika u Sjedinjenim Američkim Državama, izbacujući ih - rekao je Rej.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:30