Сечин  / Фото: ТАСС
18/06/2022 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Директор Росњефта: Русија је Нојева барка економије, за непријатеље посебна цијена

Росњефт већ врши производњу на налазиштима Ванкорског кластера, који су обухваћени пројектом „Восток Оил“, казао је Сечин

Главни извршни директор „Росњефта“ Игор Сечин оцијенио је да Русија може да задовољи дугорочне свјетске потребе за приступачним енергетским ресурсима.

Он је истакао и да у тренутним условима Русија представља Нојеву барку свјетске економије.

- Русија са њеним енергетским потенцијалом и потрфељем првокласних пројеката као што су ‘Восток Оил’, може да задовољи дугорочне свјетске потребе за приступачним енергетским ресурсима и, несумњиво, представља управо ту спасоносну барку- оцијенио је Сечин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Он је објаснио да је већ примјетно кретање ка новој конфигурацији нафтног тржишта гдје се формирају два типа цијена: за пријатељске земље – поштена тржишна цијена, а за непријатељске – на цијену се додаје премија, која ће бити усмјерена на измиривање њихових трошкова, због тога што су бивши партнери прекршили правила и обавезе.

Сечин је истакао да „Росњефт“ већ врши производњу на налазиштима Ванкорског кластера, који су обухваћени пројектом „Восток Оил“.

Такође је нагласио да се успешно реализује комплексан програм геолошко-истраживачких радова, и да је на лијевој обали ријеке Јенисеј ове године добијена нафта приликом испитивања двије истражне бушотине, те да се очекује пораст залиха од око 100 милиона тона.

Како је додао, „резултати геолошких истраживања умногоме превазилазе прогнозе, што омогућава да се самоуверено планира висока производња нафте у наредним деценијама уз постепено достизање обима до 115 милиона тона нафте 2033. године“.

- У условима смањених инвестиција у развоју нафтног и гасног сектора ‘Восток Оил’ је једини пројекат у свијету, који може да стабилизује тржиште угљоводоника, а истовремено посједује највише индикаторе ефикансости и одрживости- истакао је он.

Поред тога, како је навео, због директног приступа транспортној артерији Сјеверног морског пута, смањује се зависност пројекта од политички нестабилних ланаца испоруке угљеводоника цјевоводима.

- Реализација пројекта за компанију ‘Росњефт’ не изазива ни технолошке, ни ресурсне потешкоће. Посједујемо неопходне компетенције, знања и искуство у реализацији оваквих пројеката. Опрема и материјал су 98 одсто домаће производње. Према плану се реализују испоруке цјевовода и других металних производа у складу са интегралним споразумима са највећим руским компанијама. Радо ћемо видјети пријатеље у склопу учесника у пројекту изградње Нојеве барке свјетске економије- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:53