Милорад Додик / - Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија
08/06/2022 u 19:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик затражио депортацију високог представника Шмита

Додик оспорава легалност избора Шмита за високог међународног представника у БиХ будући га није потврдио Савјет безбједности БиХ што је била пракса с именовањем Шмитових претходника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је у сриједу да се као странац депортује високи међународни представник Кристијан Шмит јер руши уставни поредак земље. Такав предлог одбациле су Додикове колеге Џаферовић и Жељко Комшић.

- Ја сам сматрао да Предсједништво треба да потврди да БиХ нема високог представника јер он није именован резолуцијом Савјета безбједности, а све његове радње су ништавне, примјерено је и да се уклоне из БиХ по процедури предвиђеној за странце који нарушавају уставни поредак у БиХ - рекао је Додик.

Он је додао да ту његову иницијативу нису прихватила друга два члана Предсједништва.

Додик оспорава легалност избора Шмита за високог међународног представника у БиХ будући га није потврдио Савјет безбједности БиХ што је била пракса с именовањем Шмитових претходника.

Додик је додао да Канцеларију високог међународног представника у БиХ треба затворити, а оспорио је и јучерашњу одлуку којом је наметнуо финансирање избора.

На сједници Предсједништва БиХ, која јер одржана током дана, подржао је документ буџета институција БиХ у којем је и одлука о финансирању избора.

Пошто се нашао под оптужбама дијела опозиције због тога што је подржао и Шмитову одлуку о издвајању новца за изборе, Додик је све оповргнуо наводећи да је уствари прихваћен његов предлог који се поклапа с износом новца од 6,3 милиона еура за изборни процес.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 05:14