/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY DANIEL STUBEN. ON UNSPLASH
23/04/2023 u 11:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dramatično u Sudanu: Stranci bježe, među njima i Srbi

Amerikanci su uspješno evakuisani, a u toku je i evakuacija Francuza. Juče su evakuisani građani zalivskih zemalja. Borbe u Sudanu nastavljene, uprkos postignutom primirju

U toku je evakuacija stranih državljana i diplomatskih misija iz Sudana. Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da se državljani Srbije evakuišu u tri grupe.

Amerikanci su uspješno evakuisani, a u toku je i evakuacija Francuza. Juče su evakuisani građani zalivskih zemalja. Borbe u Sudanu nastavljene, uprkos postignutom primirju.

Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da je u toku evakuacija srpskih državljana.

"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu - ili su riješili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu djecu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbjednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskom Suverenom savjetu, i Mihameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemeti, njegovog zamjenika u tom savjetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Usljed sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni. Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima bježe iz Kartuma. Hrane gotovo da nema, a veliki broj bolnica je onesposobljen. U sukobima je stradalo najmanje 413 osoba, a više od 3.500 je povrijeđeno.

El Burhan je rekao juče za Al Arabiju da "svi treba da sjednemo kao Sudanci za sto i nađemo pravi put da obnovimo nadu i život", prenose Nezavisne.

Sa zatvorenim aerodromom i nesigurnim nebom, hiljade stranaca – uključujući osoblje ambasada, humanitarne radnike i studente u Kartumu, nisu uspjeli da izađu.

Vojska SAD uspjela je da evakuiše osoblje američke vlade iz Kartuma, saopštio je predsjednik SAD Džo Bajden, dodajući da Vašington suspenduje operacije u tamošnjoj ambasadi dok se borbe između sudanske vojske i RSF-a nastavljaju.

"Ovo tragično nasilje u Sudanu je već koštalo života stotine nevinih civila. To je nesavjesno i mora prestati", naveo je Bajden u saopštenju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da je kompletno američko osoblje bezbjedno evakuiasno i da pomažu i ostalim Amerikancima da napuste Sudan. Ukupno je evakuisano nešto manje od 100 ljudi, a među njima su bilii članovi nekih drugih diplomatskih misija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:47