/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
11/05/2023 u 22:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EP pozvao Bjelorusiju da ne maltretira političke zatvorenike

EP je osudio "nehuman tretman prema političkim zatvorenicima i članovima njihovih porodica"

Evropski parlament (EP) zatražio je danas od vlasti u Bjelorusiji da zaustave maltretiranje opozicionara zatvorenog zbog suprotstavljanja predsjedniku Aleksandru Lukašenko i da odmah oslobode njega i druge političke zatvorenike, prenosi Vesti.rs.

Viktor Babariko je 2021. osuđen na 14 godina zatvora zbog optužbi koje je odbacio kao političku kaznu, zbog pokušaja da ospori pobjedu Lukašenka na predsjedničkim izborima 2020.

Babariko je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsjedničkim izborima održanim 9. avgusta 2020. Babariko je uhapšen prije izbora i nikada mu nije dozvoljeno da uđe u trku.

EP je saopštio da je Babariko hospitalizovan u aprilu sa tragovima povreda od maltretiranja što je zahtijevalo hiruršku intervenciju.

Pristalice opozicionara su izjavile da bjeloruske vlasti nisu prenijele nikakve informacije o njegovom stanju i zabranile njegovom advokatu da ga posjeti.

EP je osudio "nehuman tretman prema političkim zatvorenicima i članovima njihovih porodica".

Bjelorusiju su potresli veliki antivladini protesti predsjedničkih izbora čije rezultate opozicija i Zapad smatraju namještenim. Posle izbora su se desili protesti koje su tamošnje vlasti ugušile.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. septembar 2023 17:11