/ - ВОА
17/11/2022 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Estonija pooštrila kontrolu granica za izbegle iz Ukrajine i Rusije

Prethodno je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu rekao da bi ta zemlja trebalo da ponovo uspostavi graničnu kontrolu na unutrašnjim sengenskim granicama, da bi se stvorila jasna slika o broju izbjeglica

Estonske vlasti su počele da spovode detaljnije granične provjere za državljane Ukrajine i Rusije koji odlaze u Letoniju ili Finsku.

Granična policija objasnila je da je raspoređeno dodatno osoblje na granici sa Letonijom i Finskom i istakli su da na taj način žele da steknu bolji uvid u broj izbjeglica iz Ukrajine i Rusije koji ostaju u zemlji i broj onih koji iz Estonije idu dalje, prenosi portal Šengen Viza Info.

-Upoređujemo podatke putnika koji su došli brodom koji su državljani Ukrajine i Rusije sa podacima kopnenih graničnih prelaza, i koristimo sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica da bismo provjerili koja su vozila sa ukrajinskim ili ruskim tablicama ušla u Estoniju, a koja su je napustila- istakli su u estonskoj graničnoj policiji.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu rekao da bi ta zemlja trebalo da ponovo uspostavi graničnu kontrolu na unutrašnjim sengenskim granicama, da bi se stvorila jasna slika o broju izbjeglica.

-Više od 100.000 ukrajinskih državljana je ušlo na teritoriju Estonije i za nas je ključno da jasno znamo gdje se ti ljudi nalaz- rekao je ministar Reinsalu.

Kako je saopštila granična policija Estonije, pooštrene granične kontrole počele su da se primjenjuju 14. novembra i ostaće na snazi do 20. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:10