/ ILUSTRACIJA: YOUTUBE - FABRICANDO
22/09/2022 u 09:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fed osjetno povećao kamatnu stopu

Podizanjem ključne kamatne stope po kojoj banke preko noći jedna drugoj posuđuju novac, američki regulator nastoji da obuzda rastuću inflaciju

Američka centralna banka (Fed) podigla je treći put zaredom ključnu kamatnu stopu 0,75 procentnih bodova, u skladu s očekivanjima, u borbi protiv rastuće inflacije.

Ona je sada na nivou od tri do 3,25 odsto, prenosi SEEbiz.

Podizanjem ključne kamatne stope po kojoj banke preko noći jedna drugoj posuđuju novac, američki regulator nastoji da obuzda rastuću inflaciju, koja je porasla na najviše nivoe u više od četiri decenije.

Prema podacima američkog Ministarstva rada, godišnja inflacija u julu je iznosila 8,5 odsto, a u avgustu je zbog pada cijena benzina blago pala na 8,3 odsto. Ipak, temeljna inflacija, bez cijena energije i hrane, koju Fed najviše vodi računa u svojoj monetarnoj politici, ojačala je s 5,9 odsto na 6,3 odsto.

U međuvremenu, Fed cilja na dva odsto.

Fed je u martu povećao ključnu kamatnu stopu 0,25 procentnih bodova, u maju 0,5 procentnih poena, a u junu i juku 0,75 procentnih bodova.

Ključna kamatna stopa sada je u rasponu od tri do 3,25 odsto, a Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi takođe je izrazio očekivanje da će dalja povećanja biti "primjerena".

Odbor je završio dvodnevnu sjednicu, a predsjednik Feda Jerome Powell će na konferenciji za novinare detaljnije obrazložiti odluke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:53