/ FOTO YOUTUBE SKRINŠOT
03/04/2023 u 23:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finska sjutra postaje članica NATO

Od sjutra Finska postaje punopravni član alijanse. Biće to dobar dan za bezbjednost Finske, za nordijsku bezbjednost i za NATO u cjelini. Švedska će biti takođe bezbjednija kao rezultat, izjavio je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Finska sjutra postati 31. članica vojne alijanse.

"Od sjutra Finska postaje punopravni član alijanse. Biće to dobar dan za bezbjednost Finske, za nordijsku bezbjednost i za NATO u cjelini. Švedska će biti takođe bezbjednija kao rezultat", izjavio je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je rekao da će Turska, koja je posljednja članica koja je ratifikovala članstvo Finske, sjutra predati svoje zvanične papire američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Stoltenberg je dodao da će se sjutra u Briselu okupiti ministri spoljnih poslova država članica NATO-a i ponovio da je ovo najbrži proces ratifikacije u modernoj istoriji NATO-a.

Sjutra popodne će biti sprovedena ceremonija tokom koje će se Finska zastava biti podignuta kraj ostalih zastava država NATO-a u sjedištu Alijanse,prenosi RTCG portal.

Turski parlament je u četvrtak glasao za prijem Finske u NATO, poslije deset mjeseci neizvjesnosti. Međutim Ankara i dalje blokira kandidaturu Švedske, koja je podnijeta prošle godine, u isto vrijeme kada i Finska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:43