/ Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
25/08/2021 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грчи премијер о пожарима: Не можемо имати хеликоптер изнад сваке куће

Погрешно је рећи да се шумски пожари гасе само из ваздуха, каже Мицотакис

Грчки премијер Kирјакос Мицотакис рекао је да су шумски пожари који су погодили предграђа Атине и друге дјелове Грчке истакли потребу за радикалном промјеном понашања у борби против глобалног загријавања.

Он је пред парламентом рекао да се све мора промијенити како би се минимизирали ефекти климатске кризе. 

- Морамо све да промијенимо, начин на који производимо пољопривредне производе, како се крећемо, како прикупљамо енергију и како градимо куће - рекао је Мицотакис.

Пожари у Грчкој ове године уништили су скоро пола милиона хектара борове шуме, а тешко су погођени острво Евија и подручја Пелопонеза.

Мицотакис је рекао да је његово јавно извињење за катастрофу такође и позив да се учини више и боље у суочавању са тим феноменом.

- Позвани смо да угасимо 1.279 шумских пожара, већина је стављена под контролу на почетку, али неки су измакли. Припрема није била адекватна - рекао је он.

Бранећи реакцију ватрогасаца и служби цивилне заштите, он је рекао да је приоритет његове владе одбрана живота.

Током августа у Грчкој су измјерене највише температуре од 1987. године.

Мицотакис, који је одобрио пакет помоћи од 500 милиона еура за острво Евију и регион Атике око Атине, рекао је да је врели талас претворио шуме у буре барута.

- Погрешно је рећи да се шумски пожари гасе само из ваздуха. Не можемо имати хеликоптер изнад сваке куће - рекао је грчки премијер, додајући да ће бити повећани ваздушни ватрогасни капацитети и да ће бити формиране посебне јединице за ефикасну борбу против пожара на земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:52