FOTO: EPA / - FOTO: EPA
13/01/2023 u 09:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa kongresmena traži od Bajdena da protjera Bolsonara iz SAD

U otvorenom pismu pozivaju američku vladu da „u potpunosti sarađuje sa istragom brazilske vlade, ako se to traži od SAD“ i da provjeri pravni status Bolsonara, koji je na američku teritoriju stigao kao predsjednik države.

Grupa od 41 poslanika iz Demokratske stranke u američkom Kongresu zatražilo je od predsjednika SAD Džozefa Bajdena da povuče vizu bivšem ekstremno desničarskom predsedniku Brazila Žairu Bolsonaru, koji se nalazi u Floridi.

„Ne smijemo da dozvolimo Bolsonaru ili bilo kojem drugom bivšem brazilskom zvaničniku da nađe utočište u SAD kako bi izbjegao pravdu za bilo koji mogući zločin počinjen tokom mandata“, navodi se u otvorenom pismu, upućenom u četvrtak predsjedniku SAD.

Oni takođe pozivaju američku vladu da „u potpunosti sarađuje sa istragom brazilske vlade, ako se to traži od SAD“ i da provjeri pravni status Bolsonara, koji je na američku teritoriju stigao kao predsjednik države.

Poslanici su pozvali Ministarstvo pravde da istraži moguću „podršku ili finansiranje“ iz SAD za događaje 8. januara u Braziliji, gdje su pristalice ekstremne desnice u upale u državne institucije.

Taj upad podsjeća na napad na Kapitol 6. januara 2021. pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Bolsonaro je otišao u Floridu dva dana prije isteka svog mandata, da bi bojkotovao inauguraciju novog ljevičarskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:46