/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE AL JAZEERA BALKANS
15/07/2022 u 09:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indeksi na svjetskim berzama pali

Berzanski indeksi na Wall Streetu su pali i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata Feda i jer su dvije velike banke objavile slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate

Berzanski indeksi na Wall Streetu su pali i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata Feda i jer su dvije velike banke objavile slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Dow Jones je oslabio 0,46 odsto na 30.630 bodova, a S&P 500 0,3 odsto na 3.790 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,03 odsto na 11.251 bod, prenosi Hrportfolio. Indeksi su tokom trgovanja bili u dubljem minusu, jer su ulagači i dalje pod dojmom podatka da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u junu dostigla 9,1 odsto, novi najviši nivo u više od 40 godina.

Zbog toga se očekuje da će američka centralna banka i u julu, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 procentnih bodova. Neki čak špekulišu da će Fed podići kamate za cijeli procentni bod. Zbog toga se rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti "mekano" da prizemlji ekonomiju ili ga gurnuti u recesiju.

„Biće recesija, ali blaga. Ključna je komponenta i dalje snažno tržište rada. S obzirom na visoku zaposlenost, recesija nije tako bliska prijetnja", kazao je Oliver Pursche, potpredsjednik u kompaniji Wealthspire Advisors.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati dvije velike banke, JPMorgan Chasea i Morgan Stanleya. Obje su objavile o padu dobiti i upozorile na usporavanje rasta ekonomije. Zbog toga je cijena dionice JPMorgan Chasea pala 3,5, a Morgan Stanleya 0,4 odsto, pa je S&P indeks bankarskog sektora izgubio 2,4 odsto.

Ipak, rast cijena dionica u tehnološkom sektoru ublažio je pred kraj trgovanja gubitke S&P 500 indeksa, dok je Nasdaq čak provirio u pozitivno područje. I idućih dana u fokusu ulagača biće kvartalni poslovni rezultati kompanija. Početak sezone objave rezultata nije impresionirao, stoga su smanjenje procjene.

Analitičari sada procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile rast zarada od 5,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su još polovinom sedmice očekivali rast od 5,7 odsto. I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,63 odsto na 7.039 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,86 odsto na 12.519 bodova, a pariski CAC 1,41 odsto, na 5.915 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:17